Европейската агенция стартира процедурата на предварителен преглед на документите на американската компания "Новавакс" и при положително становище компанията ще подаде документи за одобрение. Това означава, че преди средата на годината , можем да имаме още една ваксина, заяви  Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Преди седмица фармацевтична компания "Новавакс" съобщи, че ваксината ѝ срещу коронавирус е с ефективност 89.3 процента в предотвратяване на COVID-19 при изпитания във Великобритания. Това е първата антигенна ваксина.

Ваксината е протеинова, подобно на някои противогрипни. Използва се протеин от вируса, който причинява COVID-19, и когато бъде инжектиран, имунната система разпознава протеина като непринадлежащ на организма и започва да произвежда Т-клетки и антитела.

Според  Кирилов производителите на ваксини в Русия и Китай са наясно с европейското законодателство и при изпитването на продуктите правят така, че да са съвместими. Зависи от документацията, която ще представят, ще покаже дали отговарят на европейските изисквания. 

Не е задължително европейската комисия да сключи договор.