„Аз не съм престъпник, а съм обвинен. При това съм обвинен от бившия главен прокурор Иван Гешев, който беше изхвърлен като главен прокурор от прокуратурата поради уронване на престижа ѝ. Освен това не съм издирван от „Интерпол“, заяви издирваният Цветан Василев по време на изслушване в комисията за Нотариуса.  Цветан Василев бе призован във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаността на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групите около Мартин Божанов-Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Разпитът се провежда по видеовръзка с Белград, където живее бившият банкер.

„Еврото е основен участник в организацията на удара срещу Корпоративна търговска банка“, заяви Василев. Той е категоричен, че Петьо Петров – Еврото е главният технически организатор на подготовката на удара срещу КТБ.

 
По-рано като първа, втора и трета точка в дневния ред на комисията бе предвидено изслушването на Лозан Панов, на председателя на ДПС Делян Пеевски и на служебния министър на вътрешните работа Калин Стоянов. Те, обаче, не се явиха.

Заседанието започна със скандал между депутатите от ДПС и представители на ПП- ДБ.

„Г-жо Матрьошкин, по кой точно ред от вътрешните правила решихте, че издирвано лице с червена бюлетина от „Интерпол“, трябва да бъде изслушано“, обърна се Хамид Хамид от ДПС към Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Златан Златанов подчерта, че КТБ е най-голямата афера от зората на демокрацията.

Хамид отбеляза, че ПП-ДБ цял ден провалят заседанието на парламента. Четирима министри стоят от обяд в пленарна зала и чакат да бъдат изслушани, а вие предпочитате да изслушате измамника на века, подчерта той.

Станислав Анастасов от ДПС предложи изслушването да не бъде правено в Народното събрание, а в руския културен център. „Моля ви да не правим такива работи в НС“, призова той.

Георги Георгиев от ГЕРБ също отбеляза, че четирима министри стоят и чакат, за да говорят за безводието в 240 населени места в страната.

„В този дебат се изчерпаха аргументите, така че подлагам на гласуване така предложения дневен ред“, каза Йорданова.

 "Ако някой е наясно с фалита на КТБ, това е ДПС. Тогава ние отвън възразявахме срещу тези модели", заяви Йорданова и изслушването на Цветан Василев започна.

"Не съм престъпник, а съм обвинен от Гешев, който беше изхвърлен от прокуратурата за уронване на престижа на съдебната власт. Не съм издирван от интерпол. Руската банка ВТБ беше акционер в най-големия телеком с помощта на тези депутати, които ме обвиняват", каза Цветан Василев. Той не познава Нотариуса, но обяви Пепи Еврото като основен играч в удара срещу КТБ през 2014 г. Лена Бориславова попита Василев кой стои зад инициалите Д.П. в документите по делото КТБ и защо Пеевски не е разпитван от разследването. "Не е тайна, че КТБ до средата на 2013 г. кредитираше проекти на семейството Пеевски-Кръстева, включително и съвместни наши проекти. Отношенията ни се усложниха. Започнахме преговори. Вероятно оттогава са свързани тези мои кратки резолюции. На определен етап тези кредити не са били добре обезпечени. Поискахме допълнително обезпечение, но той отказа. Паралелно са се движили процедурите в прокуратурата и следствието, което се ръководеше от неговия приятел Пепи Еврото. Пеевски е разпитван, но за делото за подготовката на убийството му", започна разказа си подсъдимият банкер. 

Каква е ролята на Пепи Европо във фалита на КТБ и каква е връзката между него и Мартин Нотариуса. Също така имате ли яснота какво са свидетелствали Любена Павлова и Красимир Каменов пред американските власти в Швейцария, попита Златан Златанов от "Възраждане". "Еврото е главният технически организатор на удара срещу КТБ и в последствие на повдигането на обвиненията, направени от Иван Гешев. Каква точно е била организацията на този кръг Осемте джуджета не мога да твърдя, защото той е създаден след удара срещу банката. На практика се сформира след като Петьо Еврото напуска следкствието, като изнесено звено. Явно на Пеевски не му е било комфортно да приема всички прокурори в хотел Берлин и е делегирал тази дейност на Еврото. За срещата в Женева знам , че Любена Павлова е била там и е предала флашки с компрометиращи материали на американските служби. Знам, че част от информацията е касаела подготовката и удара срещу КТБ. Има две писма от американски конгресмени от 2022 г.за санкциониране на Гешев във връзка с неговото участие във фалита и разграбването на КТБ включително и в полза на санкционирани ппо Магнитски лица като Пеевски и руската ВТБ" отговори Василев. 

Златанов попита кой е вдъхновителя на удара срещу КТБ, а бившият банкер отговори, че това несъмнено е Пеевски. Петьо Еврото е бил "интелектуалният изпълнител". 

Хамид Хамид от ДПС се обърна към Василев, наричайки го "г-н Аферист" и изчете част от обвинителния акт срещу него и заяви, че ексбанкерът е източил 3,6 милиарда лева пари на вложителите на банката. " С тези пари ли финансирате тези две руски партии "Възраждане" и ПП- ДБ. Кога ще се явите пред българското правосъдие да отговоряте по тези 146 престъпления? Защо се криете в приятелска на Русия държава и Константин Малофеев ли ви помогна да се скриете там", попита Хамид. 

Цветан Василев заяви, че досега никой не е направил оценка на активите на КТБ и припомни , че собственост на банката са били  77% от "Виваком", 100 % от инфраструктурата на телекомите, 97% от Петрол, 100 % от Дунарит, 100% от Техномаркет и др. Активи, които по мое искане бяха оценени на 1,6 милиарда лева от независима компания. "Обвинението срещу мен идва от човек , изхвърлен от прокуратурата за уронване на имиджа. Когато на 20 юни влязоха кместорите под контрола на вашия бос  всички активи бяха там и бяха предложени като гаранция на служебното правителство, за да може да оцелее банката. Това беше отхвърлено. Нямам договор с Малофеев , а с Пиер Луврие", отговори Василев. 

От БСП попитаха какви са причините , заради които е бил отстранен Иван Гешев. "Смятам, че тези , които го инсталираха на поста му , за който той нямаше нито качества, нито интелект, решиха че заради двете писма на Американския конгрес и разкритията на Любена Павлова, той вече не е удобен. Предвид характера на този човек, това обаче не е било лека задача и затова е спретнат сценарий , в който той е вкаран с идеята той да посвети вниманието си на мен и на някаква група , която щяла да прави преврат в съдебната система и да стигнем до колуминацията - атентата. А след атентата нещата се обърнаха срещу него и той беше отстранен", разказа своята версия за отстраняването на главния прокурор бившият банкер.