20-годишният Кристиян Бойков, който беше задържан заради хакерската атака срещу сървъра на НАП, вече е на свобода. Софийска градска прокуратура разпореди незабавното му освобождаване срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Причината е, че обвинението му е преквалифицирано в по-леко. Бойков неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура, съобщават от прокуратурата. Това е установено от писмо на НАП до разследващите, получено днес в държавното обвинение.

Взети са предвид също чистото съдебно минало, добрите му характеристични данни и младата му възраст. 

Според новото обвинение, най-тежката присъда, която може да получи Кристиян е до 3 години затвор или 5 000 лева парична глоба. В първоначалния вариант той можеше да отиде до  8 г. зад решетките.

Младият пловдивчанин беше задържан още във вторник, броени часове след като стана ясно, че от сървъра на НАП са източени лични данни на над 5 млн. граждани - от имена и ЕГН до теглени заеми и дължими данъци. 

Днес шефът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев заяви, че за него Бойков със сигурност е извършил хакерската атака.

От фирмата, където работи младежът, обаче заявиха, че е натопен от конкуренти и са убедени в невинността му.

Очаквайте подробности!

Шефът на Кристиян: Доказателствата срещу него няма да издържатМладежът разпитван цяла нощ, за да признае, че има отношение към пробива в НАП

Съученик на хакера Кристиян с коментар за действията на младежаСъдът ще реши дали да остави задържания за постоянно в ареста