Не сме поемали никакви ангажименти наши самолети да бъдат дадени на Украйна. Българската армия така или иначе не разполага с достатъчно летателна техника, заяви министър- председателят Кирил Петков след заседанието на Министерски съвет.  Другата фалшива новина бе, че ще пращаме войски в Украйна. Никой от ЕС не е предлагал това. Това са фалшиви новини и опорки на някакви сайтове, заяви той.  /Новината бе публикувана в сайта на Дневник

Премиерът заяви, че националният интерес е един и той е, когато виждаме неправда , когато един славянски народ напада друг без причина, ние да не стоим с наведена глава. "Националният интерес е да имаме позиция и когато виждаме , че е една страна прави нещо неправилно, ние не трябва да мълчим. Заедно с ЕС, само в един глас, може да имаме чуваемост. България няма да е мълчаливият партньор", каза Петков. 

"Сега едни момчета на 17-18 години се стрелят в студа. И тук не става дума за Русия като народ, а за един диктатор, заради който умират хиляди. Хора се крият по мазетата, българи са застрашени. Никой от тук нататък не може да ни казва , никой не  може да ни поставя на някаква салфетка. Ние сме независима страна и можем да говорим в един глас, заедно с всички страни на ЕС" бе категоричен премиерът. 

Относно решението за закупуването на йодните таблетки Петков заяви, че при проверка в резерва се е установило, че са изтекъл срок на годност.

„Това е безумно , не мога да повярвам, че в 2022 година в Европа говорим за ядрена опасност. Надявам се да няма такъв риск, а това да са стратегически сплашвания. Независимо от това трябва да сме готови за всякакви сценарии”, каза Петков. Той допълни, че до този момент няма решение за изпращане на оръжия към Украйна, като ще бъдат изпратени камиони с одеала, палатки, обувки и други.  Ако се е изпращало оръжие, то щяло да бъде на база решение на ниво ЕС и НАТО.