Православните християни посрещнаха най-светлия празник - Възкресение Христово!

В София хиляди вярващи се събраха на площад "Свети Александър Невски" в очакване на радостната новина. В празничното богослужение Негово светейшество Българският патриарх Неофит заяви:

"От този непресъхващ божествен извор черпим ние днес и прославяме подателя на живота, който тридневен възкръсна от мъртвите, посрами цялата сила на злото и ни посочи пътя на вечния живот. Нека следваме този път, защото в неговия край ни очакват радостта от срещата ни с Христос и венецът на живота, който Господ е обещал на ония, които го обичат. Благодатта и мирът на възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, да бъдат с всички нас. Христос Воскресе!"

Днес Негово светейшество Патриарх Неофит ще оглави пасхалната вечерня, наричана още Второ Възкресение, която ще започне в 11:00 ч. в митрополитската катедрала "Света Неделя", съобщава БНР. 

По-рано благодатният огън пристигна в България, донесен от Йерусалим от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път пътува и епископ от Северна Македония.

Делегацията, водена от Старозагорския митрополит Киприан, присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, откъдето в специални огнеупорни фенери огънят се пренася до различни точки на света. 

Пожелания към българския народ по повод празника отправиха премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев.

"Нека посрещнем Великден живи и здрави, и с вярата, че сме способни на много добри дела. Пожелавам на всички щастливи моменти с близките хора. Светли празници", пожела Борисов.

Президентът Румен Радев отправи призив за повече вяра в собствените сили и любов към ближния. "Нека не забравяме, че мирът и благоденствието са плод на общите ни усилия", пожела държавният глава. 

Стотици посрещнаха Възкресение в катедралата "Свети Апостоли" във Враца

Хората в храма споделиха надеждите си:

"За духовно пречистване и осмисляне на житейския път".

"Ден, в който се събираме, за да си кажем хубави думи, да си пожелаем здраве и да благодарим на Бог".

След края на богослужението Врачанският митрополит Григорий подари на всеки от присъстващите икона на Възкресение и червено яйце и поздрави с думите:

"Пожелавам на всички възкръсналият от мъртвите наш Господ и Спасител Исус Христос да изпълни с пасхална радост вашите сърца и да ви дарува с всяко благоденствие".

Стотици посрещнаха благата вест за Възркресението в Банско 

Празничната литургия беше отслужена в храма "Света Троица", след което множеството се отправи към площада пред паметника на Свети Паисий Хилендарски, за да чуе от свещениците думите: "Возкресение Твое Христе Спасе. Ангели поют на небесе".

"Чудно е за всички нас, че тази пасхална радост по свръхестествен начин се пренася върху всички, които присъстват на това богослужение. Трябва да бъдем благодарни на Бог за всичките благодеяния и за всичките чудеса, които изпраща на нас, християните".

Как миряните приеха Благодатния огън, възвестил Възкресението:

"Успокоението, вътрешният мир, смирението".

"Благословени от Бога, ние се радваме за това чудо, което продължава".

"С думите "Христос Возкресе" изричаме всъщност "Вечен живот".

Много гости от Гърция, Македония, Сърбия и Русия посрещнаха Възкресение Христово в Банско.

Православните посрещнаха празника и в българската църква "Св. Стефан" в Истанбул

Тържествената служба беше отслужена от свещеници от Митрополията в Стара Загора. Сред множеството вярващи имаше не само такива, дошли от България, но и от други православни страни.

Ето какво разказаха за усещането да посрещнат Великден в Желязната църква гости от Бургас:

"За мен е много специално. Аз в училище съм учила за Свети Стефан и съм много щастлива, че съм тук, особено на Великден. Усещането е страхотно. Много съм изненадана колко много българи идват на Великден".

"Усеща се дух, усеща се българският дух на празника и дано по-често да идваме на празници и да се поддържа този дух".

И в Истанбул днес преди обед ще бъде отслужена службата за така нареченото "Второ Възкресение".

В Брюксел ще се извие голямо хоро по повод Великденските празници

Следобед на Гранд плас в Брюксел ще се извие голямо хоро по повод Великденските празници. Хорото ще поведат ансамбли и певци от Каварна и Котел, ще се включат танцови състави от Брюксел и Гент, както и артисти от целия балкански регион. Традицията беше поставена преди 7 години от бившия български еврокомисар Кристалина Георгиева.

Патриархът на цяла Русия призова хората да побеждават злото

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил призова в обръщението си по повод Възкресение Христово хората да се научат да побеждават злото и да не се поддават на неговата сила. На традиционната за Великден литургия в катедралата Христос Спасител присъстваха президентът Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев и други фигури от властта и политическите среди.

Христос Воскресе!Камбанен звън от всички храмове възвестява най-големия християнски празник

Благодатният огън пристигна в България!Той бе донесен от Йерусалим от митрополит Киприан с правителствения самолет