Благодатният огън пристигна в България няколко часа, след като слезе в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим. Той бе донесен у нас от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. На Летище София огънят чакаха свещеници и духовници от всички епархии в страната.

Свещеният огън идва у нас за 15-а поредна година, но за първи път в правителствения самолет, заедно с нашите духовници, пътува и представител на Македонската православна църква - епископ Яков, който ще отнесе огъня от Светите места в Скопие.

А в България той ще бъде отнесен в Синодалния параклис, откъдето главният секретар на Светия Синод епископ Герасим ще го пренесе до храм-паметника „Свети Александър Невски“ и ще го предаде на патриарх Неофит. Заради отдалечеността си Русенската епархия ще получи огъня от Гюргево.

Благодатният или наречен още Свещен огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос обикновено от мраморната плоча, която покрива мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Иисус за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от IV век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година. Единствено и само православните християни получават Благодатния огън.