Христос Воскресе! Во истина Воскресе! Милиони православни християни ще се поздравяват с тези думи от днес до Петдесетница. Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни. Камбанен звън от катедралния храм "Св. Александър Невски" и всички църкви в страната в този част възвестяват възкресението на Исус Христос. 

Възкресение Христово идва, за да ни припомни основният постулат в християнстовото, а именно вярата във възкресението след смъртта на земята. Днешният празник слага край на 40-дневния Велик пост, който вярващите  спазват като почит към страданията на Спасителя в последната седмица  и на смъртта му на кръста.

Векове наред възкръсналият Божи син е пример за състрадание, жертвоготовност и любов, които да изпълнят живота ни със смисъл и радост. 

Във времената на несигурност, трудности и подменени ценности, вярата може да ни даде сили и мъдрост да преодоляваме изпитанията, които животът ни поднася. Вярата е тази, която може да върне представите ни за добро и зло, справедливо и несправедливо, редно и нередно, чиито граници сякаш напоследък губим. 

На Великден традицията повелява деца и възрастни да се борят с яйца. Според поверието, този чието яйце оцелее, ще е най- здрав през годината.  

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Велико, Величко, Велика, Величка, Възкресия, Анастас, Анастасия и др.

 

Христос Воскресе!

Екипът на TrafficNews ви пожелава здраве, мир, вяра, надежда и любов!