Правителството одобри на днешното си заседание договора за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Цената на сделката е 1,256 млрд. долара (2, 192 млрд.  лева по днешния валутен курс) като мериканската страна е обещала да поиска одобрение на Конгреса да поеме  60 млн. долара от нея, обявиха министрите на отбраната Красимир Каракачанов и на икономиката Емил Караниколов.

 „Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от американския Конгрес, реално цената, която ще заплати България ще падне с милиони долари. Което на практика ще доведе до една цена под 1,2 млрд долара“, заяви военният министър Каракачанов.

"Като част от сделката, в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове", допълни министърът на икономиката Емил Караниколов.
 
„Най-после се случи една дългогодишна мечта на военно-въздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса – да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военно-морските сили. Така че се надявам скоро време да имаме добри новини и за тях“, заяви пък началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.
 
 Правителството даде мандат на министъра на отбраната да подпише договор за доставка на изтребители F-16 и необходимото оборудване. Изтребителите ще бъдат доставени поетапно до 2023 година.

Очаква се следващата седмица сделката да влезе в парламентарната комисия по отбрана, а след това и в пленарна зала на Народното събрание.