Служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за пореден път изрази съмнение в обективността на прокуратурата и отхвърли предложението на главния прокурор Иван Гешев, който поиска с писмо МВР, ДАНС и държавното обвинение да сформират съвместно звено за борба с изборните измами. 

"Аз още не съм получавал писмо от него, чувам само по медиите. Аз мисля, че със или без писмо работата в МВР върви много добре. По отношение на изборите има дейности, които са специфично полицейски, там прокуратурата няма място", заяви Рашков на брифинг в Благоевград.

Министърът посочи като пример Пловдив, където според него прокуратурата е стопирала полицейско разследване за купуване на гласове. 

"В Пловдив имаше случай, в който служителите установиха този, който беше изготвил списък на лица, на които се плаща, затова те да гласуват за определена партия, както и лицата, на които вече беше платено. Те бяха разпитани пред съдя и потвърдиха всички тези факти, но прокуратурата и досега не иска да финализира това разследване и да изправи тези лица пред съд. Може би е случайно, но сега един близък на този същия, който организираше тогава купуването и продаването на гласове, в момента е в листата на ГЕРБ на 22 място в Пловдив. Може би затова прокуратурата упорито се старае да създаде такова взаимоотношение специално за изборите, че да има информацията за коя партия полицейските органи са събрали данни, и да стопират нашето разследване. Затова по-добре, да се разкрива обективната истина и да се избягват политическите пристрастия, които някои прокурори проявяват, полицейските служители да си разследват максимално пълноценно и чак тогава да предават случая на прокуратурата" заяви Рашков. 

На 22 място в листата на ГЕРБ в Пловдив е Кольо Костов. В началото на седмицата той бе извикан в Шесто районно, където по думите му от него било поискано да подпише предупредителен протокол, че няма да се занимава с избори. 

"Повикаха ме и ме попитаха дали съм активен член на ГЕРБ, ще агитирам ли и дали ще се занимавам с избори. Попитаха ме дали ще купувам гласове, аз и моите близки. Казах им, че не продаваме, нито купуваме гласове. В рамките на закона аз имам право да агитирам, член съм на ГЕРБ, активист  съм, а и съм в листата за депутати. Според мен това, че съм от ГЕРБ, е в основата на тази среща в районното. Преди няколко дни бяха викани и мои близки, също активисти на партията. Те ми помагат за кампанията, с агитационните материалите, изборите и са застъпници. Членове са на партията. Те са били карани да подписват протоколи, че няма да се занимават с избори”, каза Костов пред наш репортер. Той бе категоричен, че няма да бъде изплашен и ще продължи да упражнява правото си да участва в изборите като кандидат депутат.