47 крави бедстват четвърти ден без храна и вода в буферната  гранична зона между България и Турция. Румънски камион, натоварен с животни в петък сутринта е прекосил българската граница на Дунав мост и е минал транзит пред държавата. Напуснал е България на ГКПП Капитан Андреево, но е спрян от турските власти.

Те отказват да допуснат камиона на тяхна територия, тъй като идва от район в Румъния, в който върлува чума по животните. Камионът потегля обратно за Румъния, но българските ветиринарните власти отказват да го допуснат обратно на територията на България. От петък превозното средство е в буферната зона между двете държави, а животните са без вода и храна.

Според пълномощника на румънската фирма адв. Красимир Стоянов, повечето от животните са бременни, а една от кравите вече е починала. 

"Днес се срещнах с представители на Българската агенция по безопасност на храните", но не получих никакъв отговор как ще действат. Това е много далеч от всякакво хуманно отношение. Румънците искат да върнат камиона обратно в Констанца по най- бързия начин, защото са разтревожени за животните. Но от нашите власти не срещам никакво разбиране. Камионът вече веднъж е допуснат и е  минал през България. Ако имат някакви опасения, могат да изпратят ескорт до румънската граница" коментира Стоянов. 

TrafficNews изпрати до БАБХ запитване по казуса. От агенцията съобщиха , че ще отговорят в рамките на утрешния ден.