Ще има натиск на пазара на имоти, а инфлацията ще се забави. Такава прогноза за 2023 година направи икономиста Лъчезар Богданов. Репортер на TrafficNews се свърза с експерта, за да му зададе няколко въпроса по актуални финансови и икономически теми.

Ще продължи ли да се обезценява лева с бързи темпове? Какво се очаква на пазара на имоти? Реалистично ли е Бълария да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 г.? - вижте отговорите в първата част от интервюто с икономиста Лъчезар Богданов. 

- Каква е вашата прогноза за цените на имотите у нас?

- Цените на имотите са в много голяма степен свързани с това, което правят централните банки по отношение на лихвите и достъпа до кредити. В нашия случай, това е Европейската централна банка. Едни от сигурните ефекти на това, което ЕЦБ започна като политика за пречупване на инфлацията, а именно затягане на монетарната политика и вдигане на лихвите,  ще бъде затягане на ипотечното кредитиране, включително на бизнес кредитирането. Това е свързано с дейността на самите инвеститори и строители, така че неминуемо ще има ефект върху пазара. Вече е спекулация да кажем колко точно ще бъде - дали ще паднат много цените, дали ще бъдат засегнати малките апартаменти, къщите или други имоти.

Охлаждане на пазара обаче ще има със сигурност. Най-малкото защото една значителна част от покупките, особено в последните 2-3 години, са с кредити или поне частично са кредитирани с банков заем. Логично, ако лихвите при дългосрочните кредити се увеличат и се иска по-голямо самоучастие, това ще има сериозен ефект върху интереса към този инструмент. Всъщност това е един от търсените ефекти, това е нормализация – да не може да има безумен лесен достъп до кредит с безплатни пари и се наддава с пари на заем, което вдига цените. Идеята е да има баланси на спестявания и доходи и строителите да преценяват според реалните нови клиенти.

Не може да съществува дълго пазар, който функционира само на принципа на инвестиционна цел - тоест някои хора купуват и държат имот, защото очакват след 3 години да го продадат на двойна цена. В един момент такъв пазар се връща към фундаментите, а именно колко хора има, какви доходи имат и колко са готови да плащат, за да живеят в различен вид и големина жилище. Ако инвестиционният пазар продължи вечно, в крайна сметка ще има призрачни градове. Друг е въпросът колко ще продължи този процес до връщане към фундаментите. Това, което можем да кажем със сигурност, е, че ще има натиск на целия пазар за имоти, във всички сегменти.

 - Каква е прогнозата ви за инфлацията?

- Вече виждаме, че инфлацията се забавя и в България, и в почти всички европейски страни. Ноемврийската инфлация е доста под тази, която беше отчетена през септември, така че има успокояване. Това е и базов ефект, тоест вече почват да влизат по-високите цени от миналата зима, а това което хората нали не винаги се сещат, че инфлацията е всъщност мерило за темп на промяна, а не за нивото на цените. Хората питат как така инфлацията е нула, а всичко е скъпо. Всъщност, ако то е скъпо 12 месеца, на 13-тия месец пак ще е скъпо, но инфлацията ще е 0%. 

Това се случи и в Европа, и в България. Вече хващаме високите цени на газа и горивата от януари - февруари, включително на храните, които бяха започнали да поскъпват през февруари - март. Така че, вече сме свидетели на този базов ефект. 

Неизвестните са в геополитически план - как ще се развива войната, дали ще има други сътресения и т.н. Такива неща трудно може да прогнозираме, но при сегашните трендове по естествен път се очаква инфлацията да се забави леко. Големият въпрос остава дали ще се стопи много бързо до 1-2% или ще остане на някакви притеснително по-високи нива - примерно 7-8%, които не са малко нито за България, нито за Европа. И всъщност там е и спорът между различни анализатори и икономисти - колко бързо ще падне инфлацията и дали не трябва да се направи още нещо, за да се доведе до нужния ефект. Но това по-скоро е отворен въпрос. В краткосрочен план със сигурност мисля, че ще върнем поне няколко пункта назад годишната инфлация в следващите 3 до 5 месеца.