„Пловдив се превърна в своеобразно икономическо чудо след тежките 90-те години. Един от основните причини за успеха е добрата диверсификация на региона от гледна точка на икономически сектори. В последните 20 години в Пловдив се създаде чисто нова индустрия - нова за страната и региона, която замести почти изцяло старата социалистическа индустрия и излезе на световно ниво“, зам.-кмет на Пловдив Стефан Стоянов по време на форума "Искате да развиете бизнеса си? Ние имаме ноу-хау". 

Зам.-министърът на икономиката: Пловдив се превърна в столица на новата индустрияПривличат мащабен инвеститор в сферата на индустрията

Хората, заети с производство в региона на Пловдив, вече надминават 80 хиляди, стана ясно от изнесените данни.

„Това са хора, фокусирани в производството – от машиностроене до лека промишленост. Те бележат най-голямата концентрация на заети в страната, а и в Пловдив имаме със сигурно най-голяма концентрация на международни и български компании, които се занимават с производство“, посочи още Стоянов.

Новооткритите работни места в Пловдив за миналата година са 36 хиляди, като по думите на Стефан Стоянов, това ги прави повече по броя от тези в София и Перник взети заедно или повече от цяла Северна България.

„Последните 10 години виждаме голяма динамика на чуждестранни инвестиции, но все повече български компании продължават да реивестират и да увеличават присъствието си на международни пазари“, посочи Стоянов и коментира, че една от сферите, върху която трябва да се положат общи усилия, е как да бъде изкаран повече от българския бизнес извън страната – износът да се увеличи, позициите и дивидентите също. Според него именно европейските фондове, националните програми и проекти, са инструментът, който може да изведе компаниите на международната арена. 

Той посочи, че Пловдив се нарежда на второ място след София, но с огромна разлика преди всички останали области, по брой активни малките и средни предприятия на територията си. Именно те формират по-голямата част от БВП в областта.

Зароди се тенденция по-ниско профитните производства, т.е. тези с по-ниска добавена стойност, започват да излизат от региона, но според Стоянов това е напълно нормален процес, който подпомага съседни области.

Най-бързо растящи в Пловдив са секторите на бизнес услугите и IT&аутсорсинг индустрията. Това е типичният градски бизнес, който привлича повече млади хора с висше образование, което създава динамика към големите индустриални зони, посочи Стоянов.