Цели 55 апартамента е пуснало ударно за продажба Министерство на отбраната (МО) само в рамките на последните няколко месеца, установи проверка на в. „Монитор“. От публикуваната на сайта на ведомството информация за обявените търгове става ясно, че военнослужещите пазаруват жилища от армейския фонд на символични цени, като за апартамент в по-големите градове броят суми колкото например за един 20-годишен автомобил „Фолксваген Голф 4“. Жилища, от които според МО армията не се нуждае, се предлагат из цялата страна.

Голямо разнообразие за купувачите в офертите за апартаментите на промоция има и край морето, особено в Бургас, където обявената продажна цена за 75 кв. м е едва около 4000 лв., или около 50 лв. за квадрат. В същото време апартаментите в града вървят по около 1500 лв. за кв. м. Във Варна пък жилище с площ 62 кв. м се продава за 4442 лв., докато цената за 80 кв. м апартамент в Пловдив е 20 бона, за 104 кв. м в Шумен мераклиите трябва да броят малко над 7000 лв., а за 72 кв. м в Сливен - 3907 лв. Изискването към купувачите е да имат поне три години стаж под пагон. При класирането на кандидатите за новата придобивка с голямо предимство се ползват наемателите, в случай че има такива, става ясно от документацията към търговете. 

Същевременно се наблюдава сериозен наплив от страна на мераклиите във военна униформа да наемат квартира срещу символичен наем, особено в столицата, където за 16 апартамента са се записали 125 кандидати. Именно в София са и най-просторните жилища, като в някои от тях късметлиите ще могат да се ширят върху цели 113 квадрата. При избора си за отдаването на имотите на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военнопочивно дело“ съответните комисии вземат предвид както числеността на семействата, така и чина на кандидата и прослуженото му време в армейските редици.