Особено внимателни при избора на коледни подаръци за най-малките трябва да са родителите, предупреждават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Пред БНР Мирослав Йотов от агенцията предупреди, че на българския пазар няма предлагане на опасните кукли „Кейт“, които са токсични и могат да доведат до онкологични заболявания, но въпреки това родителите трябва да са внимателни.

„Все още обаче има фталати, които се използват в детските играчки. Фталатите са наистина канцерогенен материал, защото те при концентрация над допустимата мигрират и попадат в кръвта на малките деца и оттам вече те се натрупват, а количественото натрупване води до генетични изменения и оттам съответно и онкологични заболявания. Няма информация тази кукла да се разпространява на българския пазар, но вече е изпратена информацията на всички наши инспектори. В случай, че се установи, че има такава кукла, ще сезираме незабавно отговорното Министерство на здравеопазването“, коментира Йотов.

Експертът съобщи, че като цяло намалява броят на опасните продукти, които стигат до пазара по Коледните и Новогодишни празници през последните години, но все още има опасни стоки. „Може да има до три нарушения - без маркировка, без инструкция за употреба и без наименование и адрес на производителя и на вносителя. Потребителите основно трябва да внимават върху опаковката на продукта, както и върху самото изделие - освен че трябва да има знакът „С“ за маркировка, при тези продукти трябва да има и други технически характеристики, които правят продукта безопасен. Санкцията за едно нарушение е от 250 и може да достигне до 1000 лева“.

Традиционно преди Коледа и Нова година освен детските играчки, на проверки подлежат и пиротехниката, стоките в книжарниците и фонтаните за торти, защото най-честите нарушения са при тях. Опасни остават и светещите гирлянди с неустановен произход и съмнително качество на производство.


Внимание, опасно!


Фталатите са химически съединения, които се намират в парфюми, ароматизирани лосиони, опаковки на храни и дори синтетични кожи. Преди години експерти по здраве и околна среда откриват фталати в 72% от изследваните продукти за разкрасяване.

Бисфенол А е промишлен химикал, който се съдържа в някои пластмасовите изделия. Този вид пластмаса е позната като поликарбонат. При висока температура бисфенолът влиза в контакт с храната, което води до химична реакция и отделяне на вредни вещества в нея.