Нов европейски регламент може да намали драстично таксите за преводи в евро за страните извън еврозоната. Очаква се, след решение на Европейския парламент през ноември, регламентът да влезе в сила през първата половина на 2019. Тези такси в България са най-високите в целия Европейски съюз, обяви евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ).

Тя е докладчик в ресорната комисия по парични и икономически въпроси. Целта е банките да използват такси за преводи в евро равни на тези за вътрешните преводи в лева, съобщава Монитор. Сега при превод в евро от белгийска към българска банка, той ще бъде таксуван от българската банка колкото би бил преводът на левове от друга българска банка. У нас имаме най-високите такива такси в целия Европейски съюз.

“Има две категории потребители на платежни услуги – тези в еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или нулеви, и тези в страните извън еврозоната, които плащат доста високи такси. Според изследване на Делойт, банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро между 30 и 60 лева за превод от 10 евро. С предложенията в моя доклад ще допринесем за еднакво третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което ще доведе до почти 1 милиард евро спестявания на европейците на година", обясни Ева Майдел.

По думите й има вероятност в преговорите, които предстоят в следващите няколко месеца, евродепутатите да се опитат дори една стъпка по-напред, да уеднаквят всички парични преводи, независимо в каква валута са те, а не само в евро. Но на този етап, регламентът предвижда и се цели най-вече върху таксите в евро, защото все пак те са над 80% от всички преводи, които правим като цяло в ЕС.

Българският евродепутат предлага и засилване на регулацията при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Потребителите да имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и да имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране. Неофициално допитване на евродепутатът е показал, че над 90% от хората, смятат че таксите са много високи и трябва да бъдат намалени драстично или премахнати.

В момента голяма част от белгийските банки предлагат на своите клиенти месечна такса, която е в размер на 3-4 или 5 евро, зависи от банковата сметка. И освен тази такса никакви други такси на преводи, които се правят, не се прилагат на техните потребители.