18-годишните младежи от днес могат да кандидатстват за билети за безплатно пътуване с влак, за да разгледат Европа. Средствата за билетите се отпускат по програмата DiscoverEU. Срокът за кандидатстване е от 13 ч на 12 юни до 13 ч на 26 юни.

Кандидатите трябва да са на възраст 18 години към 1 юли 2018 г., да са граждани на ЕС и да са готови да пътуват през това лято - в периода от юли 2018 г. до края на октомври 2018 г. Младите хора ще могат да пътуват поотделно или в група от максимум пет души. Като общо правило те ще пътуват с влак, като за места без достъп до железница ще се допуска пътуване с автобус, ферибот и в редки случаи самолет.

По програмата са отпуснати 12 млн. евро. Очаква се чрез DiscoverEU поне 20 000 млади европейци да могат да опознаят неоткривани досега кътчета от Стария континент. На всяка държава — членка на ЕС, бяха разпределени определен брой билети за пътуване, въз основа на дела от населението на страната в сравнение с общото население на Европейския съюз, пише offnews.bg. Първият кръг от процеса на кандидатстване ще даде възможност на поне 15 000 получатели да открият красотите на Европа. Втори кръг на кандидатстване с поне 5000 билета ще се проведе през есента на 2018 г.

Как се кандидатства

Желаещите ще трябва да предоставят своите лични данни, както и информация за планираното пътуване. Те ще трябва също да попълнят викторина от 5 въпроса, свързана с Европейската година на културното наследство 2018, с инициативите на ЕС, насочени към младите хора, и с предстоящите избори за Европейски парламент. Накрая, те ще трябва да отговорят на
допълнителен въпрос относно това колко млади хора според тях ще кандидатстват за тази инициатива.

Отговорите ще дадат възможност на Европейската комисия да направи подбор на кандидатите. След като това бъде направено, участниците трябва да започнат да пътуват между 9 юли и 30 септември 2018 г. Те могат да пътуват до 30 дни и да посетят до 4 чуждестранни дестинации.