С 33 гласа "за" и 9 "против" Столичният общински съвет прие доклад относно одобряване на подробен устройствен план в "Младост 3", за жилища, магазини, офиси, отредени за комплексно обществено обслужване и трафопостове, както и промяна в бордюрните линии на бул. "Андрей Ляпчев" около сградите.

Става въпрос за огромния комплекс на турската фирма "Гаранти Коза", който се строи на мястото на стария мебелен магазин "Деница".

Припомняме, че строителството спря след редица дебати за съобразността на комплекса с устройствения план на столичния квартал.

Войслав Тодоров от групата на коалиция "Сердика" към СОС обясни, че става дума за втората част от застрояването на проекта.

"Планът предвижда изграждане на още една 80-метрова сграда с вече строящите се сгради, една от които надхвърля 30 етажа", обясни той.

"В това малко място концентрираме огромно застрояване, което претоварва територията във всички аспекти. Трафик анализа, който не включва изграждането на комплекса показва, че бул. "Александър Малинов" е вече с изчерпан капацитет", отбеляза общинският съветник.

Според него едно подобно застрояване ще увеличи натоварването с 2-3 до 5%, а това ще доведе до увеличаване на времето за чакане с 10-15% (до 10-тина минути).

"Това ще направи трафика в "Младост" абсолютен кошмар. Мястото на този проект не е там", беше категоричен той.

Иво Божков обясни, че това е пример на липсата на управленски капацитет в управлението на СО.
 
"Този проект е голям инвеститорски проект, а София има нужда от такива. Квартал "Младост" има проблем с придвижването от години. Ако този проект бъде реализиран днес, жителите на квартала и новите жители на този комплекс няма да могат да живеят добре, защото ще прекарват десетки часове седмично в колата си", обяви той.