Турската лира поскъпна рязко в понеделник, след като стана ясно, че Турция е една от осемте държави, които ще бъдат временно освободени от американските санкции, наложи на 5-и ноември върху износа на ирански петрол.

В началото на новата седмица щатският долар и еврото се понижиха с по около 2% към тримесечни дъна, съответно около 5,3017 турски лири и около 6,0528 лири. Това са най-високите нива на турската валута от 9-и август насам и след като на 13-ти август тя се срина до рекордни дъна спрямо долара и еврото съответно около 7,1400 и около 8,0800 лири, информира БНР.

Турция е една от няколкото страни, получили отстъпки от администрацията на Белия дом, които отстъпки ще им позволят да продължат временния внос на ирански суров петрол без те да бъдат наказани, заяви в понеделник американският държавен секретар Майк Помпейо. Останалите държави, които временно няма да бъдат засегнати от санкциите на САЩ спрямо Иран са Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея и Тайван.

Рязкото поскъпване на турската лира беше факт въпреки, че годишната инфлация в страната нарасна през октомври над 25% за пръв път от 15 години насам. На заседанието си през миналия месец Турската централна банка обаче остави лихвените ставки непроменени, но след като през септември тя увеличи съществено основната репо лихва с 6,25% до 24%.

В рамките на последните няколко седмици турската лира успя да възстанови част от солидните загуби през настоящата година с оглед на агресивното повишение на лихвите на ТЦБ през септември и подобряващите се отношения между Анкара и Вашингтон в резултат на освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, който беше обвинен от Турция в тероризъм. В края на миналата седмица Министерството на финансите на САЩ обяви, че е вдигнало наложените преди време санкции спрямо двама турски министри.

По-високите лихвени проценти и облекчаването на напрежението между Турция и САЩ помогнаха за поскъпването на лирата през последните месеци след резкия спад през първата половина на годината. Турската лира нарасна с близо 15% през последния месец, въпреки че все още е обезценена с 29% спрямо долара в рамките на 2018-а година.