COVID-19 кризата не само не намали цената на жилищните имоти, а днес сме свидетели на пикови цени от десетилетие насам. Макар и със забавен растеж, цените в България продължават да се покачват, сочат всички данни - и на Националния статистически институт, и на чужди анализаторски компании, както и на банките, през които минават транзакции, а и ипотеки. 

На края на март месец, почти в началото на извънредното положение, прогнозата на експерти, а и очакването на хората бе за спад на цените на имотите, които и вече бяха в ситуацията на устойчив ръст за последните години. Вместо очакваното поевтиняване обаче, цените ескалираха и днес квадратен метър жилищна площ в Пловдив се търгува за средно 810 евро на квадрат, а в София цената вече е около 1200 евро за кв/м. 

Най-скъпите локации в Пловдив са централни зони - Стария град, Централна гара, Сточна гара, Каменица, Младежки хълм, Марица Юг и Марица Север и Гребния канал. В тези райони цените започват от 850 евро за кв./м. и достигат 1200 евро кв./м. Определено по-голям ръст в цените има при имотите старо строителство, както и при новите имоти от луксозен клас. 

Инвестицията в качествен имот - най-доброто вложениеИли причините да не правите икономия при покупка на имот

Все още няма окончателни данни за второто тримесечие на 2020, но предварителните сочат, че към юни тази година имотите са поскъпнали с 4.7% на годишна база и с 1.2% спрямо първото тримесечие. Така данните показват забавен ръст и вероятно в третото, максимум четвъртото тримесечие на 2020 цените ще стигнат своя апогей. Това обаче съвсем не означава, че се очаква сериозно поевтиняване. Напротив, върви се към "бетониране" на устойчиви цени за качествените и по-скъпи имоти, тъй като там ликвидността след години и висока. 

"Всички очаквахме падане на цените, малцина прогнозираха ръст и излязоха прави. Има и логични причини за развитието на пазара - в момента хората със свежи пари масово търсят начини да ги вложат в имоти, защото това е една от най-сигурните финансови инвестиции. От друга страна продавачите изтеглиха имотите от пазара си поради същата причина - за да заложат на недвижимото имущество като актив и банкова сметка с лихва. В крайна сметка несигурността доведе до увеличение на цените, защото търсенето особено на качествени имоти изпревари предлагането", обяснява пазарен експерт. 

Имотната ситуация изцяло се поддържат от данните в Агенция по вписванията, от които е видно, че до средата на 2020 са регистрирани общо 5704 продажби на имоти в Пловдив, тоест има спад на годишна база от 15%. Предвид, че дълго време сделките бяха спъвани от самите рестрикции за стоене вкъщи, то все пак отливът не е огромен. Впечатление прави, че има спад при законните и договрните ипотеки, като те са намалели с над 2/3, което доказва, че се влагат по-скоро собствени пари, а кредитирането е намаляло. Тази тенденция също има своето обяснение в завишените критерии на банковите институции и кредитните дружества. 

Днес излезе официалната статистика на една от авторитетните световни компании за имоти Knight Frank. В нея България изпада от топ 20 по-най голям ръст на цените на жилищата. Турция е начело на годишната класация с нараснали цени с 25% на годишна база, но заслужава да се отбележи, че инфлацията там в момента е около 12%.

Европейските държави заемат осем от първите 10 места, като добре представени са прибалтийските страни, както и държави от Централна и Източна Европа. Данните показва, че въздействието на пандемията върху световните жилищни пазари вероятно ще бъде непоследователно и индивидуално. Много ще зависи от състоянието на пазара на жилища преди пандемията, продължителността и тежестта на мерките и зависимостта на всяка държава или територия от международното търсене, което е силно редуцирано през последните месеци поради ограниченията за пътуване и съответния туристически срив. 

Наемите в Пловдив с голям скок! Търсенето е огромноОгромен процент от потенциалните купувачи излизат под наем, за да чакат развръзката на пандемията

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.