Търсенето на жилищни имоти под наем в Пловдив оскъпи рентите до пикови стойности. Това показва картината на наемния пазар в града под тепетата само месец преди началото на академичната година.

Наемите на апартаменти в периферните квартали започват от средно 400 лева, а в идеалния център - 800 лева за апартамент с две спални.

"Търсенето на наемния пазар се повиши много през последния месец. Масово се търсят двустайни апартаменти, по-рядко тристайни. Средните цени за двустайни апартаменти започват от 400 лева до 500 за малко по-добре обзаведените, а при тристайните много зависи от района, но средната им цена е 550-800 лева", обясни за TrafficNews мениджъра на "Явлена Тракия" Ангелина Франгова.

Докато обаче студентите обикновено си търсят съквартиранти и така наемите значително падат, то при семействата финансовата тежест е огромна. 

"За нормално жилище с две спални с наем от 800 лева, трима-четирима наематели си делят по 200-300 лева наем, докато при семействата това означава една заплата да отива за наем и сметки, което е изключително сериозен залог предвид цялостната икономическа ситуация", подчерта Франгова. Затова семействата предпочитат да закупят апартамент с дългосрочен ипотечен кредит, който ще възлиза на приблизително същата стойност. Проблемът за такава покупка е обаче страхът от COVID-19. 

Във връзка с икономическите последици от пандемията, брокерите наблюдават отлив на купувачите на недвижимо имущество, които се пренасочват към наемния пазар. Така например студенти, които са решили да се устроят в Пловдив и до миналата година предпочитаха да закупят имот за целта, сега си търсят квартира. Подобна е и тенденцията за хора от провинцията. 

"Една голяма част от хората в момента се преориентират от закупуване на имот към вземане на имот под наем. Основно хората с кешово плащане решават да пазаруват и купуват по-големи и по-скъпи имоти. Тези, които са обмисляли кредитиране обаче, излизат под наем, за да изчакат да видят обстановката и да изчакат какво ще се случи, тъй като имат надежда, че цените ще паднат. Тази прогноза, която битуваше на пазара, обаче за момента изобщо не се оправдава. Всички очакваха цените да паднат, а в момента имаме пикови нива", очерта тенденциите Франгова.

Брокерът подчерта, че в наемният пазар посоката е същата и че въпреки нагласите цените да паднат, това не просто не се е случило, а търсенето е голямо и това бетонира високите ренти. 

"Цените на имотите под наем в момента са в горната граница, дори са леко завишени и това вероятно се дължи именно на факта, че покупко-продажбите намаляват за сметка на наемните отношения. Търсенето наистина е голямо, а предлагането - не толкова. За пример - в момента двустаен апартамент в "Кючук Париж" и то не луксозен, нормално обзаведен, дори панелно строителство, върви между 400-450 лева", посочи Франгова. 

Най-търсените райони за квартира в Пловдив са Широк център, Център, след това "Смирненски", "Кючук Париж", "Каршияка" и Тракия на последно място. Основно наемателите са студенти и трудовите мигранти - хора, които решават да дойдат да живеят и работят в Пловдив. 

От агенцията посочиха и друга интересна тенденция - собственици на имоти, които са предлагали имотите си за покупка преди пандемията, в момента изтеглят имуществото. Неясните времена тласкат мнозина да затворят парите си в имущество като сигурна инвестиция

"Офертите за продажба на жилища намаляха, преди пандемията бяха много повече. Сега хората обръщат парите си в недвижими имоти, а тези, които имат такива не смеят да ги продават", подчерта Франгова.