Горивата по бензиностанциите в страната поевтиняха с близо 20 ст. за литър за последните 3 месеца. Цените на бензина и дизела достигнаха най-ниското си ниво от август насам, като единствено пропан-бутанът продължава да поскъпва.

Към днешна дата средната цена на масовия бензин А-95 в страната се понижи до 2,67 лв. за литър, показват данни на специализирания сайт Fuelo. Дизелът поевтиня до средна цена от 2,72 лв. за литър, като през първата седмица на октомври родните бензиностанциите го продаваха за 2,90 лв. за литър. Газта се търгува ве за 1,25 лв. за литър, при цена от 1,20 в началото на октомври.

През септември бензинът достигна цена до 2,88 лв. за литър и дори имаше прогнози, че може да премине границата от 3 лв. за литър. Дизелът от своя страна скочи до 2,90 лв. за литър в началото на октомври като цена се задържа почти месец, преди да започне да се понижава.

Цените по бензиностанциите до голяма степен следват тенденцията на световните пазара и спадът в цената на петрола рефлектира и върху крайния потребител в България. В средата на седмицата петролът сорт Брент поевтиня до 72,60 долара за барел, докато през септември цената му надмина 94 долара за барел. Руският петрол, който използват в рафинерията в поевтиня до близо 56 долара за барел, при положение, че през септември беше поскъпнал до над 83 долара.

Към момента област Пловдив заема пето място в класацията на Fuelo за най-евтино гориво като цените при бензин и дизел са средно с 3 ст. по-ниски от националните.

Най-евтино е горивото в Ямбол, следвано от областите Шумен, Велико Търново и Русе. Най-скъпите горива са в Смолян, като след тях се нареждат областите Кърджали, Разград и Плевен.

Цената на петрола се срива всеки ден, ще поевтинеят ли горивата в България?Най-ниските цени по колонките в страната са в област Пловдив

Петролът падна до най-ниските си нива от юли насам, цените по бензиностанциите не мърдатОчаква ли се спад на горивата в България?