Министърът на енергетиката Андрей Живков и неговият екип проведоха среща с представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българския енергиен холдинг и други експерти в търсене на варианти за намаляване на негативите за бизнеса, породени от високите цени на електроенергията на свободния пазар. След срещата министърът и представители на синдикалните организации дадоха изявление пред медиите. Константин Стаменов от Асоциация на индустриалния капитал в България определи ситуацията като драматична, предаде БТА.

Цената на тока за бизнеса е на шокови нива. Не се дължи на недостиг на ток. Алтернативните горива като газ и въглища също скачат. Апелират държавата да успокои пазара. Около 4000 мегавата е потреблението на ток. Около 2000 се изнася", каза той.

Енергийният министър Андрей Живков обясни, че в България сме с една от най-ниските цени на тока, но заради европейските пазари, се отразява и у нас. "От страна на бизнеса са постъпили предложения, за да се справи бизнеса с ценови шок", допълни той.

Според министъра целта е да не се предизвикат фалити. Цената на борсата днес е била 330 лв. за мегават. Част от мерките са предприети за да има подпомагане на големите консуматори за въглеродни емисии.

Министър Живков увери, че няма дефицит на производство и не се обсъжда вариант за ограничаване на износа на ток. Обсъждат се промени на правилата на борсовата търговия, за да се отстранят евентуални злоупотреби. Една от предложените мерки за справяне с кризата е предлагане на борсови продукти изгодни за бизнеса.