Рекорден брой фирми са кандидатствали за единствената безвъзмездна финансова помощ, която е част от мерките за преодоляване на последиците от пандемията COVID-19. Само за денонощие са подадени над 16 500 проекта от микро и малки предприятия за финансиране със суми между 3000 и 10 000 лева, като вече постъпилите кандидатури съдържат обща искана помощ от 136 милиона лева.

"Бюджетът по мярката към този момент е 173 милиона, но при всяка вероятност ще го увеличим с минимум още 20 милиона", обясни на извънреден брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов. Той подчерта, че към момента програмата е отворена за най-малките дружества, а после се разработва вариант за помощ и на по-големи предприятия.

Кандидатстването за гранта е изцяло по електронен път през системата ИСУН. 

Ето условията: 

До дни стартира първата безвъзмездна помощ за бизнеса! Вижте дали отговаряте на условиятаОт 3000 до 10 000 лева е предвидената финансова инжекция

"Огромен интерес имаше между 12 и 13 часа. Имаше момент, в който имаше близо 30 000 човека в системата. Радваме се, че тя издържа", отбеляза вицепремиерът Томислав Дончев. Той допълни, че схемата ще бъде отворена, докато има налично финансиране.

Продължава и програмата за иновации, като там основната цел е да се финансира създаването на продукти и услуги с висока добавена стойност.

Днес още бе анонсирано, че Българска банка за развитие вече има 1282 заявки банките по схемата за гаранция на кредитите. Междувременно Българска агенция за експортно застраховане също е обявила мярка, която е полезна, за да не се създава задлъжнялост между фирмите.