Спекулативно високи цени държат търговците по пазарите в Пловдив. Проверка на TrafficNews показа, че плодовете и зеленчуците се оскъпяват двойно, докато стигнат от стоково тържище „Родопи 95“ в Първенец до сергиите в града. Причината е, че по време на пандемията всички пазари бяха затворени, а продавачите претърпяха огромни загуби. Наложи се да изхвърлят и бракуват стока, повечето не работиха няколко месеца. И сега се опитват да възстановят поне част от загубите, което обаче е за сметка на крайния потребител.

В средата на август хубавите розовите домати по пазарите в Пловдив масово се продават между 2.80 и 4.00 лв. за килограм. Краставиците вървят от 1.50 до над 2.00 лв., чушки капия и сиврия – между 2.50 и 3.00 лв. за килограм. Патладжанът струват около 2 лв. Единствено тиквичките и картофите са по-евтини и са под 1 лв./кг.

Дините, които в момента са в изобилие, държат цена от 65-70 ст./кг. Прасковите са твърдо над 2 лв. килограмът, като по-хубавите достигат 2.50 -2.80 лв. Крушите се продават около 3 лв./кг, кайсиите – 4 лв./кг. На цени между 2 и 3 лв. в зависимост от сорта и произхода са и ябълките. Първото грозде за тази година струва между 2.00 и 3.00 лв., сините сливи – 1.00-1.50 лв., смокините – 1.50-3.00 лв.

„Годината е трудна и за производители, и за търговци. При нас има спад на продажбите с около 30 процента. Тази несигурност за туристическия сезон при по-големите търговци също оказа влияние. Не знаеха колко стока да заредят, как да си планират доставките и продажбите. А много от нашите търговци зареждат Черноморието”, посочи пред TrafficNews изпълнителният директор на тържище „Родопи-95″АД Илия Гатев.

Той обясни, че в момента повечето розови домати са внос от Гърция. Причината е, че у нас те се произвежда основно в оранжерии и вече им минава сезонът. Парадоксалното е, че докато по пазарите в Пловдив розовите домати държат доста висока цена, на борсата са поевтинели драстично в сравнение с миналия август. Вчера на тържището се предлагаха от 1.60 лв. до 2.00 лева, по същото време през 2019 г. са тръгвали от 2.40 лв. / кг.  „Спадът е огромен. Просто има пренасищане, което при някои продукти се дължи на по-слабия туристически сезон. Хотелите и ресторантите по морето зареждат по-малко и това оказва влияние и при нас”, обясни Гатев.

Обикновените домати започват от 1.40 лв., докато преди година са се търгували на минимална цена от 1.20 лв. за килограм. Патладжан и пресен картоф в момента на борсата се продават на минимална цена от 60 ст. Кромид лук и стари картофи – по 50 ст., краставици – 1.50 лв., тиквички - 80 ст. Малините са 8.50 кг, къпините – 5.50 лв., десертно грозде - 1.40 лв./кг. „Малините и къпините са били по-евтини миналата година. Първото грозде е на същата цена. Тази година се очаква много добра реколта от грозде и предполагам, че и цените ще бъдат много по-ниски”, казва изпълнителният директор на тържището.

Без промяна са бананите, които започват от 1.80 лв. Нектарините тази година се търгуват от 1.90 лв./ кг, или със 70 ст. по-скъпи от миналия август. Прасковите са 1.30 лв., като при тях увеличението е с 30 ст. за килограм. Повечето нектарини са внос от Гърция и Турция. По-високите цени на родната продукция се обяснява с късните студове тази година, които са повредили много от плодните дръвчета.

С 30 ст. по-скъпи са ябълките и започват от 1.50 лв. Дините са на минимална цена от 38 ст., която е сравнително същата като през август 2019 г. „При дините пазарът е постоянен. В момента основно се търгуват български дини, въпреки че и при тях има внос от Македония и Гърция. Според мен цената може да падне и повече”, смята Илия Гатев.

Джинджифилът и лимоните, които по време на пандемията бяха достигнали космически цени, в момента са поевтинели. Джинджифилът е между 6.50 лв. и 7.00 лв. (в кризата цената му на борсата бе достигнала до 13-14 лв.). Лимоните са 3.20 лв., с около 80 ст. по-евтини от април-май.

„При нас цената се мени всеки ден. Определя се изцяло от пазара, няма други намеси”, отбелязва Гатев.