Съдържателите на заведения искат редуциране на данъчната ставка до 9% ДДС, а за да го постигнат са готови да предложат увеличаване на прага на осигурителния доход, съответно на трудовото възнаграждение за работниците в бранша. Такова решение е лансирано днес от председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. 

Така според предложението на браншовата организация ще има баланс между държавни и частни интереси. От една страна проблемът с дефицита на качествена работна ръка ще бъде компенсиран от по-добри условия за хората, което дава надежда за по-малко текучество и по-добри кадри. От друга страна браншът счита, че подобна данъчна ставка е справедлива, тъй като заведенията имат висока принадена стойност, но огромно перо в бюджета за заплати и разходи заради необходимостта от много персонал и естеството на бизнеса. Паралелно с това, практиката в редица европейски държави е да има диференцирана данъчна ставка за туристическия сектор и хранителните продукти. 

Форумът за ресторантьори и хотелиери в Пловдив бе свикан с идея браншът да дебатира по наболели теми като данъчните задължения и отчетност, както и да се консолидира с обща позиция по новите регламенти на НАП и исканията си за промяна на ставката за ДДС. Разговорът обаче бе засекретен за медиите, тъй като от БХРА обясниха, че искат да си говорят прямо и искрено, а това включва не особено публични факти и обстоятелства. 

Въпреки това лансираното проектопредложение за няколко часа достигна до всички в бранша и породи сериозни обсъждания. Широко известно е, че съдържателите на заведения изявиха недоволство по отношение на новите условия за данъчна отчетност, като според тях те ще доведат до нови сериозни разходи за фирмите. Основният проблем, освен пресичане на практики по въздържане от чукане на част от продажбите, е инвестицията в нови касови апарати и софтуери за управление на продажбата. Търговската тайна и административната тежест също за сред лансираните като рискови за бизнеса звена. Наредба 18 започва  все повече да стяга обръча около фирмите, въпреки че за по-голямата част от бранша срокът бе удължен от края на септември. В бизнес средите обаче се мълви усърдно, че манипулиране на софтуерите е почти невъзможно, което ще сведе печалбата на заведенията до минимална.

По време на днешната регионална среща се е повдигнал въпрос и за това как ще се диференцират напитките от храната по отношение на ДДС. Такъв въпрос засяга и изцяло питейните заведение, ще бъде ли искана корекция на данъчната ставка и за тях. Отговорът на председателят на БХРА е бил положителен, което обаче включва и алкохола в графа 9% ДДС. Подобно предложение би срещнало огромна съпротива, предвид рестрикциите и акцизите във високоградусовия сектор. 

Подобни браншови срещи ще бъдат организирани във всички областни градове, като бъде сондирано мнението на местните ресторантьори. Вероятно ще бъде изготвен единен документ, който ще бъде подкрепен от подписка, за да бъде входиран за разглеждане в Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание. 

 

Над 40 глобени за нелицензирана музика в Пловдив! От "Мюзикаутор": Дебнат ви проверки от общинатаЛегално ли е да пускаме музика от YouTube в обектите ни?

Ресторантьорите от Пловдив и страната настояват за сваляне на ДДС-то между 5 до 9%Европейски страни плащат далеч по-малък данък на заведенията