Браншът на ресторантьорите е внесъл искане за редуциране на ставката за облагане на печалбата от обекти за обществено хранене на нива от 5 до 9%. Това означава ДДС-то да бъде намалено драстично спрямо сегашните стойности, подчинени на общата ставка от 20%.

По закон единствено бизнесите с хотели и подобен тип обекти за настаняване, както и тези за отдаването на места за къмпинг и каравани, се ползват с привилегията за по-ниско ДДС от 9 на сто. Промяната бе въведена като мярка за насърчаване на туристическата индустрия у нас през 2011 година. 
 
Сега обаче браншови организации и обединяващата ги Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояват ставката да бъде свалена и за местата за обществено хранене. 
 
"Има входирано писмо до Министерски съвет и работна група, която работи върху намаляването на данъчната ставка. Паралелът с Европейските страни сочи, че над 24 държави са с по-ниско ДДС в бранша от България /от 9 до 11%/, а в Румъния ДДС-то в сектора на обществено хранене е с праг от 5 до 9%. Промяната в северната ни съседка е въведена от преди около 1 година и според думите на министъра на финансите в съседката ни резултатът е покачване на събираемостта на данъците и увеличение на постъпленията в държавната хазна, посочи председателят на Сдружение на ресторантьори и хотелиери "Тракия" Еню Енев пред TrafficNews.bg.

Такава практика е широко разпространена в цяла Европа. Диференцираната тарифа за хранителни стоки, за туристически бизнес, за културната сфера, за образованието и т.н. се среща почти във всички европейски страни, като например облагането на хранителните стоки във Франция е 5,5%, в Германия 6%, а в Швейцария 6,5%. За ресторанти и други обекти обаче има различни ставки:

 

Преди няколко години румънското правителство одобри промени в данъчното облагане, с които да стимулира местната икономика и така свали ДДС-то за всички храни, безалкохолни напитки и кетъринг услуги на 9%. Сега се разглежда и следващо сваляне за ресторанти и хотели до 5% при стандартни 19%. Такива мерки насърчават потреблението и минимализират укриването на данъци в сектора, считат икономически експерти. 

Северната ни съседка е въвела още няколко диференцирани ставки - 9% за лекарствата и 5% за учебници, книги, вестници и списания, входните такси за музеи, замъци, исторически паметници, зоологически и ботанически градини и други.

Идеята е широко подкрепяне от ресторантьорския бизнес у нас, като предприемачите считат, че това ще даде възможност фирмите да си плащат данъците на време и да се развива далеч по конкурентна дейности, което да подобри услугите в този сектор на международно ниво. 

„Още двама души в офиса ще са необходими, за да се регулира целият процес. Ставката на ДДС-то става убийствен данък при такива условия. Ако ДДС-то стане 9% едва ли някой ще се мъчи да прави нещо нелегално“, посочи Иво Проданов, собственик на верига „Dolce Fellini“ и ресторант „Memory“.

Предложението за редуциране на ДДС-то бе изкарано на дневен ред около дебатите за новата Наредба-18, касаеща касовите апарати, софтуерите за управление на продажбата и електронните магазини. В подкрепя на исканията, Еню Енев допълни, че такава реформа ще бъде справедлива и ще даде равни шансове предвид новите изисквания, които сериозно ще засегнат портфейла на предприемачите.

Ресторантьорите в Пловдив за шифъра на НАП: Промишлен шпионаж и кой не си плаща данъцитеБраншът обясни, че иска да е данъчно изряден, но по ясни закони

„Колегите от бизнеса казват така – Ние не искаме да се крием от държавата, не искаме да си играем на котка и мишка, ние искаме да излезем на светло и да работим на светло, но искаме да работим с нормални и ясни закони. Искаме да бъдем спокойни, да си гледаме бизнеса, да си плащаме данъците и да нямаме затруднени. Това е мнението на колегите в бизнеса и това не е само в нашия бранш, а в целия бизнес като цяло. Разбира се във всяко стадо има и мърша и има колеги, които ще продължават да крият обороти и данъци, защото каквото и да предприеме държавата, те просто така са научени да мислят, но болшинството от колегите искат да работят нормално и легално, защото на тази държава и трябват и постъпленията от данъци в края на краищата“, поясни Еню Енев.