Украинската минно-металургична група "Метинвест" на Ринат Ахметов и Вадим Новински обмисля да построи нов металургичен завод в България или Италия. Тя контролираше разрушения във войната мегазавод "Азовстал" в Мариупол.

Инвестиционното намерение разкрива Юрий Риженков – генерален директор на "Метинвест" в интервю за бизнес проекта Let's Talk, организиран от Европейската бизнес асоциация.

"Нашата технологична стратегия включва инвестиции както в Украйна, така и в други страни. Един от вариантите за развитието на металургичния бизнес за нас е желязна руда от Кривой рог. На нейна основа може да се работи в чужбина. Примерно сега разглеждаме възможността да се построи нов завод в България или Италия", обяснява Риженков.

От думите на ръководителя става ясно, че бъдещото предприятие може донякъде да замести дейността на превзетия от Русия "Азовстал". "Трябва да търсим синергия с активите, с които компанията разполага", подчертава Юрий Риженков.

Важно условие за изграждането на новия завод е да бъде гарантирано, че желязната руда може да стигне до страната, в която ще се намира новото производство. Заради блокираните черноморски пристанища "Метинвест" е принудена да изнася продукцията си само по жп линии на Запад, предава Ukrainian News Agency.

Войната сериозно е променила плановете на металургичната компания, която търси нови възможности. "Предстоеше ни да инвестираме в нов голям завод в Италия, планирахме да го построим за 3-4 години. Но проблемът е, че той трябваше да преработва продукцията на "Азовстал", обяснява Риженков.

Украинците вече имат завод в България

Украинската група вече има бизнес в България – тя притежава металургичния завод "Промет Стиил", разположен край село Дебелт в Бургаска област, където работят няколкостотин души.

Предприятието е един от най-големите производители на стомана у нас и заедно с пернишката "Стомана Индъстри" си поделя българския пазар на стоманени изделия. Всяка година фабриката в Дебелт изнася стотици хиляди тонове стомана за Централна и Източна Европа, Близкия изток и дори Северна Америка.

"Метинвест" притежава и два металургични завода в Италия, един във Великобритания и мини в САЩ. Има и голяма търговска компания, която продава продуктите на групата по целия свят. Украинската група има общо около 80 000 служители.

Богатият собственик

Групата "Метинвест" е мажоритарна собственост на SCM holding – дружеството на най-богатия човек в Украйна – бизнесменът Ринат Ахметов. Състоянието му се оценява на поне 7 млрд. долара. Той съди Русия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, като настоява да му се изплатят компенсации за претърпени загуби за милиарди долари вследствие на руската инвазия.

Миналия месец Ахметов обяви, че "Метинвест" е понесла загуби на стойност 17-20 млрд. долара заради руския обстрел на заводите ѝ в Мариупол. Окончателният размер на загубите ще бъде определен от съдебния процес.

В миналото Ринат Ахметов имаше интерес да приватизира "Кремиковци", но поради неизвестни причини се отказа от българския металургичен гигант.