Швейцарите приключват днес гласуването в референдум, който може радикално да промени финансовата система в страната като драстично ограничи правата на търговските банки да отпускат кредити. Ако това бъде одобрено, ще има последици далеч отвъд швейцарските граници, пише dnevnik.bg. 

Вотът се извършва по пощата и приключва в ранните следобедни часове, а първите резултати ще бъдат известни привечер. Той е по т.нар. Инициатива за суверенните пари, известна на немски като Vollgeld (реални пари). Референдумът е резултат от швейцарската система за пряка демокрация, според която почти всеки въпрос, събрал подкрепата на над 100 000 души, отива на всенародно допитване.

Този път целта на инициаторите е Швейцарската национална банка (SNB) да остане единствената институция, емитираща пари в страната. Става дума за това, че - противно на масовата представа - паричната маса в една икономика не се създава единствено от емисиите на националната банка. Това правят и търговските банки, основно чрез кредитирането далеч над депозитите на граждани и фирми, с които разполагат.

Привържениците на Vollgeld казват, че така националната финансова система ще бъде по-сигурна и парите по сметки на гражданите ще бъдат защитени от банкери, които съсипват банките си с лошо управление и превземане на средствата по депозтите. Противниците, сред които са SNB, правителството и банките, твърдят, че планът е опасен експеримент, от който националната икономика може да пострада.

Последните социологически проучвания също показват, че участниците в референдума няма да одобрят промяната - 54% са против нея, а одобрение дават 34%.

В Швейцария едва около 10% от парите се създават от SNB, а останалите 90% са електронно генерирани от търговските банки, казват привържениците на инициативата. Според тях промяната ще даде на банковите клиенти сметки с "истински пари", които са подкрепени с пари на централната банка и се водят извън балансовите числа на търговските банки.

Опонентите обясняват, че това само би довело до по-високи банкови такси, ще задуши достъпа до кредитиране и ще съсипе икономическия растеж на страната.

Привържениците отвръщат, че именно раздаването на кредити, основано на увереността, че повечето от тях ще бъдат върнати - фундамент на глобалната капиталистическа система - създава нереално високи показатели за икономически растеж. Ако победят, банките ще трябва да разчитат само на дългосрочни депозити на клиентите си, на националната банка или на финансовите пазари, от които да заемат средства.

При решение в полза на инициативатаще трябва в швейцарската конституция да бъде записан специален текст, а правителството да намери начин да го приложи в рамките на 3 години.

Референдумът е резултат от растящо разочарование в традиционно приятелски настроената към банкирането Швейцария от финансовия сектор и особено, след като UBS, най-голямата банка в страната, бе спасена от правителството през 2008г. с пари на данъкоплатците. В същото време мнозина са разочаровани от изключително ниската доходност по депозитите, която за тях не се връзва с многомилионните заплати на банкерите. Затова някои от тях са готови да върнат банковата система 100 години назад, за да се сложи край на практика, която само стимулира поемането на прекалени рискове, за които плащат обикновените граждани, депозитари и акционери.

В случай на победа на инициативата, Швейцария ще стане първата страна в света, приела система на суверенни пари, създавани и пускани в обращение единствено от от публична институция - в случая, централната банка. Банкнотите и монетите са единствената форма на суверенни пари, достъпни за масовия потребител, макар че терминът се прилага и за средствата, депозирани от търговските банки в централната банка, обяснява "Ройтерс".