Преди два месеца цените на горивата в България стигнаха рекордно ниски стойности. В Пловдив имаше обекти, които в последната седмица на април продава масовият бензин – А95 на цени под 1,50 лв, а газта бе между 60-65 стотинки. 

Днес е много трудно да се намерят такива цени в големите градове. Въпреки че средните цени остават на много добри нива, някои обекти, които продаваха в разгара на кризата изключително евтино днес са повишили цените си с минимум 10 стотинки. По-скъпите вериги пък леко намалиха мизата, като така се получи едно плавно уравняване на пазара. Разбира се различните вериги продължават да следват различна ценова политика и все още има и огромни дисбаланси.

Област Пловдив, която държи 5-то място за най-евтини горива, не може да се похвали с цени като април, но в общ план бензиностанциите поддържат сравнително добри нива, предвид че петролът падна до около 12 долара за барел на 28.04, а днес е почти 40 долара. 

В момента в България бензин A95 се продава на цени от 1,48 до 1,97 лв./л. Въпреки че на места в Пловдив, горивото може да се намери и за 1,60 - средната цена е доста горе 1,69 лв./л. Подобна е ситуацията и с газта, която на национално ниво варира от 0,69 лв до 0,94 лв. за литър. В Пловдив обаче не може да заредиш за по-малко от 73 стотинки, а средната цена е 0,77 лв./л. 

Дизелът също се движи в приемливи нива от средно 1,71 лв./л. за Пловдив при вариращи цени в страната от 1,50 до 2,06 лв./л. Под тепетата не може да се зареди на цена под 1,56 лв за литър. 

Очакванията са петролът да продължи да поскъпва, а това означава плавно повишаване и на цените по бензиностанциите. Още обаче барелът е далеч от предкризисните нива в началото на 2020 - над 60 долара.