Епидемията от COVID-19 засегна и розопроизводителите. Месец преди старта на кампанията, от бранша алармират, че са пред фалит и не виждат икономически смисъл за провеждането й. В писмо до медиите те посочват, че са изправени пред огромни трудности за осъществяне на безопасността на работниците, а изкупната цена е под критичния минимум.

Розопроизводителите отбелязват, че може да се гарантира безопасността на хората и няма как да се спазят препоръките на Здравното министерство и Щаба. Очертаващата се изкупна цена е под критичната, при която няма икономически смисъл да работят.

Относно сезонните работници, между 90% и 100% ще са в сивия сектор, тъй като розопроизводителите изнемогват и при сегашното заплащане и няма никакъв начин да поемат осигуровките дължими от работника и неговия данък. Те са категорични, че не бягат от осигуровките за сметка на работодателя.

Розпроизводителите са категорични, че ако заплатят адекватно за ЕС и за останалите сектори в България възнаграждение, целият очакван приход няма да е достатъчен, а липсват социални програми, които могат да откликнат на изложения проблем.

Според тях Законът за розата е едно допълнително утежняване на ситуацията и то не заради правилата, които така или иначе се стремят да спазват. Липсва адекватно подпомагане на бранша.