Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България свикват среща на собствениците на нощни заведения утре (24 януари). Тя ще се проведе в София, в клуб "Карусел", а на нея ще бъдат обсъдени последващи действия в следствие на очакваното им затваряне.

Очаква се в 17 часа представителите на двете организации да направят изявления за медиите.

От бизнеса със заведение изпращат и позиция относно настоящата ситуация, която по думите им дискриминира един от най-ваксинираните сектори в България.

Ето отвореното писмо до министър-председателя Кирил Петков и Министерски съвет:

БАЗ и СЗБ изразяват искреното си недоумение от решението на българското правителство да остави без работа най-високоваксинираната част от населението. А именно – трудещите се в секторите, за които от месеци важи изискването за „зелен сертификат“.

На нас тази логика наистина ни убягва – да задължиш работещите в даден сектор да се ваксинират, след това да им кажеш, че не е имало смисъл и да ги затвориш, ограничиш и оставиш без препитание, за нас, за нашите клиенти и за обществото е абсолютно грешно, вредно, нелогично и дори антиваксърско!

А ние ще премахваме "зеления сертификат" при 60% ваксинирани??? Дами и господа, в нашия сектор 8 от 10 човека са с ваксини! Това не прави ли 80%?!

След въвеждането на „зеления сертификат“ болшинството от служителите в нашия сектор се ваксинираха, което повиши значително и средния процент за страната. Сега предстои те отново да бъдат ограничени в правото си на труд за сметка на множество сфери, в които „зелен сертификат“ не се изисква и респективно много малко хора се ваксинират.

Това е поредно отблъскване на българите от процеса за ваксинация! 

Може да не сте наясно, но с действията си удряте не само заведенията! Удряте и събитийната дейност и множество организирани вече концерти и събития, за които са продадени билети. Това е една много широка мрежа от артисти, изпълнители, технически екипи, охранители, рекламни агенции, транспортни фирми, почистващи фирми и др. Всички те до момента, работили със „зелен сертификат“, сега са на улицата.

И желаем да напомним, че въпреки закъснелите решения за „зелен сертификат“ в Народното събрание, Министерски съвет, държавната и общинска администрация, в един момент се появи дата 24 януари, при която той да важи поне за част от тях. Това е утре. Молим за отговор – въвежда ли се такъв някъде от утре и къде точно?

И последно, но не по важност – представени бяха няколко здравни плана. Тяхната логика и ефективност не е от нашата компетенция, макар че имаме основателни съмнения за правотата им. Но не беше представена нито една работеща мярка за подпомагане на бизнеса. Всичко, което видяхме до сега е зле преработено старо с явната цел да не можем да се възползваме от него поради непосилните условия.