Всички заведения ще работят и след 22 часа. Това са решили на среща в София собствениците на ресторанти и нощни клубове. По думите на ресторантьорите това ще е мирния протест срещу новите мерки срещу бранша. 

„Ще протестираме като работим мирно и кротко в заведенията ни, ако ни принудят ще излезем на улицата. Безумно е мерките да са отново за нас предвид, че персоналът ни е ваксиниран и при нас се работи със зелен сертификат. Нашите служители, които убедихме да се ваксинират, сега ни питат, защо пак само нас затварят“, посочиха Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България и Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията.

Заповедта от РЗИ-София, която налага вечерен час за работа на заведенията 22 часа, няма краен срок. Тя на практика ограничава напълно работата на нощните заведения, но и на ресторанти и клубове.

„Завеждаме искове срещу тези заповеди, защото са дискриминационни. Когато държавата реши нещо да затваря трябва да има адекватен вариант за компенсация, такъв обаче няма. Ние не работим, а протестираме в нашите заведения, на работното ни място, кротко. Ако имат желание да ни глобяват, можем да протестираме и не кротко на Жълтите павета. Ще заведем искове и срещу държавата за нанесени щети, за пропуснати ползи и за уронване на престижа“, посочиха още ресторантьори, присъствали на срещата.

От СЗБ и БАЗ са категорични, че ще обжалват заповедите на здравните власти, докато не паднат и бяха категорични, че за първи път виждат подобни ограничителни мерки без краен срок.

По думите им над 80% от хората в бранша са ваксинирани и в заведенията се работи със зелен сертификат. Тя посочиха, че обявяват гражданско неподчинение срещу идеята да бъде затворен единствения ваксиниран бизнес.

Ресторантьорите поискаха още властите да проявят смелост и дата, на която ще премахнат ограниченията.

„Повече няма да спазваме никакви ограничения, които не се отнасят с еднаква сила за всички граждани на България, на първо място за администрацията, образователната система и здравната система. Не се събират толкова хора в дискотеките, колкото се събират в градския транспорт“, бяха само част от мотивите на бранша.

„Над 200 хиляди души работят в бранша, а никой не е бил обезщетен нормално. Не се и предвиждат смислени обезщетения“, допълниха още ресторантьорите.