Двете строителни фирми с най-много обществени поръчки в Пловдив през последните години, взеха лъвския пай от обществената поръчка за улични ремонти в 6-те района на града, научи TrafficNews.bg. „Драгиев и Ко” и „Пътинженеринг” са взели най-големите позиции по поръчката, която е на обща стойност от 7 млн. лева. Третата фирма, която е класирана за улични ремонти е севлиевската компания „Инфрастроежи” ЕООД .

Повече от 5 месеца бяха нужни на общината, за да завърши процедурата по избор на изпълнител. Тя бе пусната още през февруари, като 3 месеца се въртеше в КЗК и ВАС след жалби.

Поръчката е разделена на три позиции, като е включен всеки един район на Пловдив.

В първата позиция са районите „Северен“, „Източен“ „Централен“, тя ще се изпълнява от „Драгиев и Ко”, които са били единственият допуснат кандидат.

Втората поръчка, която обхваща районите „Западен”, „Южен” и „Тракия”, ще се изпълнява от „Пътинженеринг”. На второ място е била класирана „Запрянови – 03”. Двете позиции са с прогнозна стойност по 3 млн. лева.

Третата позиция е само за квартал Коматево. Тя е на стойност 1 млн. лева и ще се изпълнява от севлиевската  фирма „Инфрастроежи”, която изненадващо е получила повече точки от „Иса – 2000”.

На практика всеки един район ще разполага с 1 млн. лева за ремонти на компрометирани участъци.

Главният инженер на общината Йордан Калев обясни пред TrafficNews.bg., че поръчката е с предварително обявление. В нея няма списък на улиците, които ще се ремонтират. Причината е, че за всяка улица ще се прави отделно договаряне и пусната по-този начин ще бъде по-гъвката и лесно изпълнима.

Улиците, които ще се ремонтират ще са съобразени с предложенията на районните кметове, които са били дадени към Голяма община.  

Очаква се парите да отидат за ремонти на невралгични вътрешноквартални улици и такива, които са в компрометирано състояние. Реконструкции ще има и на части от булеварди, които имат нужда от неотложен ремонт.