На всеки два дни се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн. лв. на депозит в банка. През второто тримесечие на годината банковите влогове на граждани с над 1 млн. лв. в тях нарастват с 45 броя и в края на юни достигат 987 броя, показват данните на БНБ.

В края на миналата година след раздаването на коледните бонуси милионерските депозити достигнаха рекордните 1029 броя, пише „Труд“. През първото тримесечие част от парите бяха похарчени и броят, както и общата сума на средствата в милионерските депозити в края на март намаля. Но през второто тримесечие на годината, в условията на здравна и икономическа криза, най-богатите хора в страната са спестили значителни средства.

Общата сума на средствата в милионерските депозити нараства с 8%, или със 188 млн. лв. за три месеца, а в рамките на година ръстът е с 12,3%, или с 277 млн. лв. Кризата ограничи разходите на хората, в резултат на което през второто тримесечие се увеличават всички депозити с над 2500 лв. в тях, но при най-големите влогове на граждани с по над 1 млн. лв. ръстът е най-голям.

При всички депозити в размер между 5000 лв. и 1 млн. лв. ръстът на броя им през последното тримесечие и на общата сума в тях е с между 1,6% и 2%. Оказва се, че и хората с по-малки спестявания и тези със значителни суми в банките са спестили пари по време на кризата.

Изключение правят депозитите в размер до 2500 лв., които продължават да намаляват. През второто тримесечие на годината те намаляват със 173 хил. броя, а в рамките на година - с 388 хил. броя и в края на юни са малко над 6,5 млн. броя. От една страна това се дължи на това, че хората с по-скромни финансови възможности теглят парите си и закриват депозити, за да свържат двата края на семейния бюджет. От друга страна много хора имат по няколко малки влога, които предпочитат да обединят в един с по-голяма сума.

Общата сума в депозитите на граждани през второто тримесечие нараства с над 1 млрд. лв. и в края на юни надминава 57,1 млрд. лв. За година спестяванията на хората в банките са нараснали с над 4,1 млрд. лв.

Големи фирми теглят от сметките си

Ситуацията при спестяванията на фирмите е малко по-различна от тази при гражданите. Общата сума на депозитите на фирми с над 1 млн. лв. в тях намалява с 80 млн. лв. през второто тримесечие и в края на юни достига 13,98 млрд. лв., показват данните на БНБ. Същевременно броят на фирмените влогове с над 1 млн. лв. се увеличава със 177, и в края на юни те са 3945 броя. Оказва се, че в кризата много фирми теглят от спестяванията си, за да дават заплати и да покриват останалите си разходи, но други продължават да трупат значителни суми на влог.

Спад има при фирмените влогове със суми до 5000 лв. в тях. Но спестяванията на фирмите, които разполагат със суми между 5000 лв. и 1 млн. лв., нарастват през последното тримесечие.