Куриерското дружество "Спиди" придоби софтуерната компания "ОМГ Мобайл" ООД, съобщиха от фирмата. 

Сделката е за 2 милиона евро и идва само няколко месеца, след като Комисията за защита на конкуренцията официално разреши 100% от капитала на „Рапидо Експрес Енд Лоджистикс“ ООД да бъде придобит от "Спиди" АД. Цeнaтa за сливането, която "Спиди" ще плати е в диaпaзoнa oт 6 дo 12 милиoнa eвpo, и щe бъдe изплaщaнa в пpoдължeниe нa около 3 години. 

Закупуването на "ОМГ Мобайл" е поредна инвестиция в мащабиране на куриерски конгломера и неговата дейност. Сделката за прехвърляне на активите е финализирана на 2 януари 2019.

ОМГ разработва софтуер за Спиди от 2012г., като в периода 2015г.-2017г са пуснати в експлоатация изцяло нови приложения, обслужващи основната дейност на куриерската фирма в България, Румъния и Гърция.

До момента приложенията са се ползвали при лицензионен режим, като след сделката интелектуалната собственост става собственост на куриерското дружество и приложенията няма да са достъпни за трети страни.

Сделката е структурирана с плащане за 5г. и 75% от цената ще се плаща под условие, че ключовите разработчици останат да работят за компанията в този период.

Така пловдивската група "Спиди Груп" АД, в която попада "Спиди" АД, освен, че увеличава значително позициите си в сферата на услугите по доставка, ще извоюва и оперативна самостоятелност на софтуерно ниво.

Промени в куриерския бизнес: Пловдивска група се разрасна, един от лидерите на пазара купи другСделката не мина без сериозни финансови санкции