Пловдив бие рекордите по поскъпване на имотите през второто тримесечие на годината, показват данните на Националния статистически институт. С 12,9% са се повишили цените на апартаментите от април до юни спрямо същия период на миналата година. Това увеличение е значително по-голямо от регистрираното в София поскъпване с 8,3%.

На територията на Пловдив най-търсени са жилищата в близост до индустриалните зони.   Най-често своето първо жилище купуват хора на възраст между 25 и 35 години. От началото на годината половината имоти в града са били продадени “на зелено” т.е., докато все още са били в строеж. 30% от жилищата в Пловдив и региона са били закупени с кредит, казаха брокери на имоти. Интересно е, че в последните месеци брокерите отчитат повишен интерес към покупка на панелни жилища. Причина за това е, че новото строителство предлага по-малки по площ апартаменти.

Цените на жилищата в София се покачват, но увеличението в други големи градове на страната показва, че там темповете са по-бързи. През второто тримесечие на годината Русе също изпреварва София като регистрираното поскъпване на жилищата в крайдунавския град е с 10,5%. Така се оказва, че София остава чак на трето място по повишение на цените на апартаментите. От шестте града в страната с над 120 хил. жители, след столицата се нареждат Бургас, Варна и Стара Загора. В Бургас имотите поскъпват в рамките на година с 6,4%, във Варна – с 5,6%, а в Стара Загора – с 5,8%.   В Стара Загора цените на жилищата в старите сгради нарастват със 7,4% за година, а при новите увеличението е само с 0,8%.

Данните на НСИ са още по-интересни, ако се погледне промяната на цените при новото строителство и съществуващите апартаменти. Оказва се, че в София, Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора поскъпването на старите жилища в рамките на година значително изпреварва повишението на цените при новите. Изключение прави Бургас, където преимущество има новото строителство.