През 2017 година имахме изключително динамичен пазар на градски имоти в Пловдив. Жилищата, обявени на реални пазарни цени, се продаваха буквално за броени дни. Пловдив може да се отличи като един от най-урбанизиращите се конгломерати и това предопределя до голяма степен инерцията на жилищни пазари в страната.

Мнозина считат, че нарасналото търсене поради икономическото развитие на региона и съответната урбанизация с бързи темпове, се намира в състояние на неудовлетвореност. Една от причините е  недостатъчно предлагане, което води до ускоряващ се ръст в цените на имотите, а това от своя страна е поради пика на имоти очакващ се през 2018 и инвестиционните намерения за отдаване под наем от голяма част от собствениците. Това е една от причините да съществува парадоксът: Над 80 хиляди жилища в Пловдив пустеят, 20% от домовия фонд е излишен.

Пазарът на селски имоти в региона остана спокоен с леко раздвижване. Имаше интерес от най-вече от българи, които закупиха селски имоти с цел да си прекарват ваканциите и почивките в къща на село, а не за постоянно пребиваване, обобщава брокерът Петър Петаларев

Леко раздвижване имаше и за закупуване на апартаменти във Велинград с цел отдаване под наем, но само в комплекси които имат спа център.

Като най-добрата година за имотния пазар в Пампорово, очерта 2017 брокерката Зоя Бенкова. Тя очаква през 2019 Пампорово да стане най-големия ски курорт на Балканите чрез обединяването на ски зоните на Чепеларе и Пампорово с изграждането на лифт, който ще свърже пистите на Пампорово със ски центъра „Мечи Чал“ с общата дължина на пистите 80 км. От тази година има оръдия за изкуствен сняг на всички писти. И поради тези причини, покупките с цел инвестиция бяха доста повече от предишни години. 

От 2007-2008 г. не е имало такъв позитивизъм на пазара, който, освен в София, беше налице и в другите големи градове и отчасти във ваканционния сегмент, а основен двигател на пазара в цялата страна бяха българските купувачи. 

Най-силен беше пазарът в София. Там цените нараснаха между 10 и 15% и средната достигна 1 000 евро за квадратен метър, пише специализираното издание за имоти Bulgarian properties. Най-голяма активност и най-бърз ръст на цените са регистрирани от април до средата на юли, след което се забеляза известно забавяне на пазара и успокояване на темпа на нарастване на цените. 

Новото строителство беше хит на пазара и през тази година, като най-добрите проекти се разпродават още в начален етап на строителството. Добри новини дойдоха и от ваканционните пазари по морето и особено в ски курортите, където продажбите нарастваха с най-бърз темп от средата на годината и в Банско обемите се увеличиха с внушителните 30%.

Много голямо търсене от страна на български купувачи има в Боровец и Пампорово, докато Банско остава най-интернационален сред трите курорта с пъстра картина от националности на купувачите. Това беше очаквана от нас тенденция – позитивните процеси от големите градове да се пренесат и във ваканционния сегмент поради наличните готови за ползване имоти, предлагани на изкушаващо ниски цени, които буквално всеки може да си позволи. 

Какво ни очаква през 2018 г.?

Очакванията са, че 2018 ще бъде много подобна на изтичащата вече 2017 година. Основните тенденции на икономически растеж, ръст на доходите и заетостта, ниски лихвени проценти по депозитите и кредитите се очаква да се запазят, което ще даде предпоставки за продължаващ ръст на активността на имотния пазар, както и на цените на имотите. 

Темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари, като местното търсене ще продължава да бъде основна движеща сила. 

В София и другите големи градове, където имаме увеличаващ се обем ново строителство, ще станем свидетели на по-добро предлагане и по-голям избор от имоти – сгради в начален етап на строителството, завършени нови сгради, както и имоти на вторичен пазар. 

Освен положителните очаквания за големите градове и ски курортите, през 2018 г. ще видим и засилена активност по морето от страна на български купувачи – местни и такива, които живеят в чужбина и търсят свой ваканционен имот. Те проучваха пазара през тази година и смятаме, че интересът им ще се материализира в повече имотни сделки от пролетта на 2018 г. 

Очаквани траектории за пазара на имоти в Пловдив

Пик на цените при закупуване, разминаване между търсене и предлагане и изравнени наеми със столичните оферти. Това са най-общо тенденциите, които чертаят специалистите за имотния пазар.

Според данните на Агенцията по вписванията, обемите продажби в Пловдив са спаднали през 3-тото тримесечие, но това се дължи на големия дял на покупките ново строителство и невписаните все още сделки с имоти с този тип имоти. Очаква се пазарът да бъде променен със завършването на някои големи строителни обекти. Продажбите на апартаменти в тях са планирани след получаване на Акт 16, като се очаква да има пик на такива сделки около средата на идната година. 

Разрешителни за строеж за 379  нови сгради е издала общинската администрация на Пловдив през третото тримесечие на 2017 година, съобщават от Националния статистически институт. 239 от тях са жилищни, 5 - административни и 135 - други. Така застроената жилищна площ ще се увеличи със 180 000 квадрата. Издадените разрешителни са за 1 370 нови жилища. Разгънатата площ при административните сгради е близо 4 000 квадрата, а при другите - 96 000 квадрата.