Възможно е да се стигне до криза с горивата, ако от 1 април трябва да бъдат въведени новите касови бележки по бензиностанциите. Има опасност много обекти да затворят, защото трябва да купят нови касови апарати, обяви пред "Труд" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

От организацията настояват за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат чути аргументите им, и срокът да бъде удължен с 2-3 месеца.

От 1 април бензиностанциите трябва да дават касови бележки, на които на отделни редове са посочени ДДС-то, акциза и покупната цена, на която горивото е доставено.

Много бензиностанции обаче вероятно няма да могат да спазят срока. Някои вериги работят със софтуерни доставчици от чужбина и не могат в толкова кратки срокове да организират провеждането на поръчка за доставка на софтуер, настоя Бенчев.

Собствениците на малка бензиностанция в Смолян, която работи от 23 години казват, че най-вероятно ще затворят, защото пари за нови фискални устройства нямат.

"Цените просто са непосилни, от порядъка на 4-5 хил. лв. на обект. При два обекта – 10 хил. лв. При тези малки маржове, ние едвам си работим за заплатите", коментира пред bTV Милена Иванова, управител на бензиностанция, Смолян.

Сдружението на средните и малки бензиностанции прогнозира, че ще се стигне до фалити на близо 800 бензиностанции.

Не е шега! От 1 април всички касови бележки за гориво с подробна информацияВижте какво ще бъде изписано върху касовия бон

Шофьорите пък са притеснени, че горивата ще поскъпнат, ако от пазара изчезнат малките играчи.

"Държавата с всяко едно изискване добавя нещо към тази себестойност, т.е тя утежнява цената на горивата. Не е обаче това основното, заради което горивата биха скочили с 2 или 3 стотинки. Но естествено, всеки търговец като влага пари в допълнителен софтуер, по някакъв начин трябва да ги избие", коментира Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

13 стотинки – февруарският скок в цените на бензин (2,09) и дизел (2,28)Причината: Санкциите на САЩ срещу износа на петрол от Иран и Венецуела