Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в "Слънчев бряг", съобщиха от министерството.

Тя е прогнозирала 5 на сто увеличение при чуждестранните посещения за лятото спрямо рекордната 2017 г. и ръстове от пазари като Германия, Израел, Полша, Чехия, Франция, дори от САЩ, където миналата година за първи път започна кампанията за дигитална реклама на страната ни.

Министърът е посочила, че пътуванията за лятна почивка по Черноморието са сред най-предпочитаните от туристите у нас. Това прави морския туризъм основен и ключов продукт за устойчивото развитие на целия сектор.

Над 70 на сто от туристите идват в България за лятна ваканция, е подчертала тя и е припомнила, че в периода юни-септември 2017 г. чуждестранните туристически посещения са били над 5,3 млн. Очакваме и българите, пътували през този период, да се увеличат до 1,9 млн. спрямо 1,6 млн. души година по-рано, е допълнила Ангелкова.

В курортния комплекс "Слънчев бряг" също се очакват повече посетители. Един от показателите е увеличеният брой заявени полети към Летище "Бургас", е посочила министърът.

Данните към момента са за ръст от 18 на сто, повече са и заявените полети от Германия, Полша, Великобритания, Чехия, Израел.

През миналото лято пренощувалите в местата за настаняване в курорта са били над 756 хил., а направените нощувки - повече от 5 млн. Близо 6 на сто е ръстът в приходите от нощувки, достигайки близо 270 млн. лева.