Пловдив за пореден път стана арена за мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване, който е единствен по рода си на Балканите. Над 650 фирми от целия свят ще представят високи технологии и иновативни практики в областта на земеделието в Пловдивския панаир. Специално за откриването на събитието дойде министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. 

Тя уточни, че акцент на изложението ще бъде една от най-обсъжданите теми на световно ниво във всички сфери на живота, а именно "зелената" трансформация. В случая на агробизнеса става дума за зелено земеделие. 

"Акцентът в дебата е за зеленото земеделие. Това, което ще посеем тази година, ще му берем плодовете през целия нов програмен период 2021 - 2027. Това е най-важната година за българското земеделие. Възможно е и следващата година да се окаже важна, но това е само ако се забавят процеси, които не зависят от нас. На практика по плана по-който вървим ще имаме по-голям бюджет и трябва да наблегнем на практики щадящи околната среда", посочи Танева. 

Танева бе категорична, че стратегията и програмите за финансиране ще изискват сериозно мерки в подкрепа на зелените практики, като посочи, че няма да се позволи това да се случва само формално. 

"Храната, която ядем, трябва да е произведена по щадящ околната среда начин. Ние трябва да бъдем тук на практика най-креативни, най-иновативни и да използваме опита на най-напредналите производители, както и да стъпим върху науката. Чиновник не може да измисли тази практика, затова е много важна симбиозата между производители, наука и администрация", подчерта Танева.

Настоящия аграрен форум цели да покаже развитието на няколко стратегически отрасъла на икономиката, които са свързани помежду си както в производствен, така и в маркетингов аспект. Как високите технологии променят пътя от нивата до трапезата, демонстрира шестото издание на мащабното бизнес събитие.

Близо 650 фирми от цял свят ще презентират иновации от последно поколение, които отговарят на нагласите на модерния човек за завръщане към автентичните здравословни продукти.

"Посетителите ще видят тази тема, разгърната по един атрактивен начин в четири специализирани изложби: АГРА - Международна селскостопанска изложба с "Биоагра", "Винария" - Международна изложба за лозарство и винарство, "Фудтех" - Международна изложба за храни, напитки, опаковки, машини и технологии, "Вкусове от Италия" - Изложба на италиански храни и вина", посочиха организаторите. 

Малко по-рано днес стана ясно, че има пратки българско вино в Китай, които не могат да бъдат освободени от пристанище заради коронавируса, но министър Танева поясни, че няма друга информация по казуса. 

"Такива са ситуациите с форсмажорните случаи при епизоотии. Имаме опит с такива при животните у нас. Трябва да спазваме всички ограничения, за да се предпазим от разпространение", бе категорична тя. 

Министърът на земеделието отговори на въпроси и по отношение на рентите за земеделски земи. 

"Нито един земеделец не може да загуби земята си на основание давност, при условие, че е в режима на администриране, който е за 1 година. По отношение на рентите на собствениците, не всички ги теглят, но те стоят и имат права над тях. 10 години е общата давност, в която собствениците на земи, могат да изтеглят рентите, които земеделците заплащат, поясни Танева.