Главоломно отчуждаване на имоти в последната година от мандата предприема пловдивската община. Това се прави изпреварващо, за да няма забавяне на строителство на големи инфраструктурни обекти, както се случи с пробива "Модър" - "Царевец" и с новия бул. "Северен". По тях все още не са приключили процедурите и се точат с години.

В програмата за отчуждаване през 2019 година фигурират 137 имота. "Такова чудо досега не е имало", смаяни са общински съветници, които трябва да я гласуват преди приемане на новия бюджет. Той все още не е изготвен и тепърва предстои да се поставя на обществено обсъждане, пише 24 часа.

На отделни места цифрата на отчуждителните процедури е зашеметяваща. Такъв е случаят с разширението на бул. "Васил Априлов" в отсечката от ул. "Войнишка слава" до бул. "Шести септември". В този участък са записани 23 имота от западната страна, които трябва да се отнемат в полза на общината. Част от някои отчуждителни процедури вече са започнали, а други са на финала.

За разширението на Голямоконарско шосе - една от важните входни артерии на Пловдив, са записани 6 имота. Осем пък фигурират в отчуждителната програма за пробива "Модър"-"Царевец", който трябва да свърже чрез подземно транспортно съоръжение районите "Западен" и "Южен". По думите на кмета изграждането може да започне т.г. За втория етап от изграждането на новия бул. "Северен", който трябва да стигне до "Карловско шосе", са записани за отчуждаване 10 имота. Цели 29 пък ще бъдат взети от частните им стопани за изграждане на главна улица в двата нови квартала - "Остромила" и "Беломорски".

В списъка е и площадчето пред кино "Космос", което беше реституирано преди няколко години. Сега двата имота там общината ги взема. За изграждането на най-дългия мост в Пловдив, чиято първа копка кметът Иван Тотев обеща да е м.г., но това не стана, трябва да се отчужди още един имот. Мостът ще свърже стадион "Пловдив", ще минава над река Марица, след това продължава над бул. "Марица-север" и с пътна връзка ще излиза на бул. "България". Ще е дълъг 2 км и по предварителни разчети ще струва 25 млн. лева.