Ипотечните заеми са се свили близо три пъти през януари на годишна база.

Общата сума на новоотпуснатите кредити за жилища през януари е за малко над 35 млн. лв. при около 100 млн. година по-рано, показва статистиката на БНБ.

Намаляването на ипотеките е факт, въпреки че средният лихвен процент и годишният процент на разходите по тях все още остават ниски.

Две могат да са основните причини за това. Едната е затегнатият режим при кредитиране от страна на банките в очакване на лихвени промени. По-предпазливи също заради тези очаквания са и потенциалните клиенти.

Втората е сезонна и отчита по-слабото търсене на имоти през зимата, както и лекото охлаждане на имотния пазар.

Годишният ръст при ипотеките обаче все още е факт. Към края на януари 2019 г. общата сума на раздадените жилищни кредити е 10,6 млрд. лв., което е с 11,1% повече отпреди година, сочат данните на централната банка.

Малко по-малко - 9,1 млрд. лв., са изтеглените потребителски заеми към първия месец на тази година. Годишното им увеличение спрямо януари 2018 г. е 17,6%.

Депозитите и на фирми, и на домакинства продължават да растат и през януари, показват данните. В края на януари 2019 г. към общата им сума от 77,97 млрд. лв. са добавени малко над 100 млн. лева. Годишният им ръст е 8,65.

От тях 51,64 млрд. лв. са парите на граждани и фирми, поверени за управление в банките. Те са се увеличили с 8,5% спрямо същия месец на 2018 г.