От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми предлагат банките у нас. Мерките им вече са внесени в БНБ и се очаква общите правила да бъдат обявени до дни, твърди „24 часа”.

Повечето банки обмислят временен мораториум за вноски от 3-6 месеца, но ще има опция за още, ако извънредното положение бъде удължено и след 13 май. Отсрочки ще се правят за всички кредити от банки, изключени са т.нар. бързи заеми от небанкови институции.

Каква конкретна оферта ще бъде отправена към всеки клиент, ще зависи от неговото кредитно досие. Офертата ще бъде съобразена и с текущото финансово състояние на кредитополучателя. То ще се доказва с документ - че е съкратен, напуснал, останал без работа, с намален доход и др. В условията по кредитната ваканция няма да се откриват производства срещу длъжници и да се продава имуществото им. За хора, за които процедурата вече е в ход, тя ще бъде спряна. Временно банките няма да отказват тегленето на нови заеми от хора, които нямат големи текущи доходи, стига да получават държавната помощ в съотношение с работодателя им 60/40, както е записано в правителственото постановление. Засега нито една банка не обмисля о