Сдружението на заведенията в България проведе работна онлайн среща с министъра на икономиката Лъчезар Борисов, представители на Националната агенция на приходите, Българска банка за развитие и бранша.

На срещата бяха обсъдени икономическите мерки за подпомагане на бранша. По време на дискусията стана ясно, че се готвят две нови мерки, но те не са целеви само за ресора заведения, каквото искане имаше от Сдружението.

„Оборът ни е спаднал със 70% на годишна база“, посочиха ресторантьорите и настояха за целеви мерки специално за техния бранш. Те подчертаха, че не са виновни за този спад или пък спадът не се е получил по естествен път, а просто защото икономическата им дейност е била забранена.

„От март до сега работихме едва 5 месеца и половина и то на 50% капацитет“, посочиха от бранша и изтъкнаха, че дори 20% от оборота да им бъдат възстановени, това е крайно недостатъчно.

Основните въпроси, които бяха повдигнати са за проблеми в процедурите по кандидатстване за помощи, както и въпросът за самоосигуряващите се лица – като диджеи, музиканти, танцьори.

Министърът на икономиката подчерта, че помощта за самоосигуряващите се лица е дадена под формата на безлихвени кредити, гарантирани от Българската банка по развитие.

„Има 50 милиона ръст на кредитите при физически лица. Средствата са почти изчерпани, но мислим варнати за увеличение на сумите от банките партньори“, обясни представител на ББР.

Министър Борисов обаче подчерта, че има бюджет за кредити към бизнеса и разпореди част от него да бъде пренасочването от бизнеса към кредитиране на самоосигуряващите се лица.

От Министерство на икономиката заявиха, че принципно заведенията са в ресор туризъм, но и от икономическото ведомство се опитват да подпомогнат бранша.

Готвят се две нови мерки. По едната са предвидени 211 милиона лева, които ще бъдат разделени между т.н. „големи малки“ или фирми с категория „малки“, но с оборот над 500 хиляди лева. По нея ще могат да участват всички сектори, а помощта ще е 50 000 лева по опростено отчитане.

Втората мярка е с бюджет от 133 милиона лева. Тя е широкообхватна за микро, малки и средни предприятия, като вероятно средствата ще бъдат разделени по пера производство, услуги, ресторантьори и т.н. Условието ще е да има спад в оборота на фирмите. Вероятно кандидатстването по нея ще започне март 2021, а изплащането на средствата вероятно ще започне през второто полугодие.