Българите да не карат туби в багажниците, глобите са солени, предупреди полицията Силният туристически сезон в Гърция покачи цената на бензина по някои от островите и той премина психологическата граница от 2 евро за литър Рекорда постави о. Самос, където на някои колонки клиентите плащат 1,82 евро за литър, а на други - 2 евро.

Скокът на горивата в южната съседка расте от началото на сезона, но в последните дни буквално галопира. Цените пълзят и при дизела.

На Халкидики той е 1,46 евро, а на Крит - 1,55. Българи, поели с автомобили из Гърция, в никакъв случай да не карат туби в багажниците, защото рискуват солени санкции, предупредиха от полицията. Големи и нелогични са амплитудите в цените на горивата и по други гръцки острови.

Това кара мнозина, тръгнали на ваканция, да заредят резервоарите догоре, преди да качат колите на фериботите. На островите винаги е по-скъпо, но в последните дни увеличението е стряскащо. Бензиностанциите по магистралите също не правят изключение. Там цената се определя от търсенето и на доста места бензинът се предлага по 2 евро за литър, предава 24часа

“Избиват си парите от зимата”, гневно коментират гръцки потребители. Те не приемат дежурното оправдание, че транспортът на горивото до островите го оскъпява, и смятат, че собствениците на колонки печелят на гърба на туристите.

Скъпото гориво се отрази и на потока от туристи. За да компенсират разходите за бензин, някои намаляват дните за престой, други все по-рядко влизат в таверни “Не може цялата печалба от сезона да отива в ръцете на бензиностанциите”, изригна хотелиер от остров Корфу.

Недоволството от нелогичното поскъпване принуди министерството на финансите в Гърция да предприеме проверки. Освен глоби се предвиждат затваряне на бензиностанции заради спекула и временно отнемане на лиценза. В същото време трудно се намират билети за фериботите към гръцките острови заради големия наплив туристи.

Пускат се допълнителни рейсове почти по всички направления, за да поемат желаещите да пътуват в разгара на туристическия сезон. Хотелиерите отказват, тъй като местата са заети до октомври. От туристическите агенции трудно намират нощувки и съветват, ако искаш да почиваш в Гърция догодина, да резервираш отсега. Този сезон страната ще бъде посетена от 32 милиона туристи.