Редица индустриални гиганти в Пловдив и областта са напът да останат без промишлените си бази за над 10 милиона лева. Огромни дългове, предхождани от дългогодишни финансови проблеми, са сред основните причини компаниите да попаднат в ръцете на частни съдебни изпълнители. Продажбата на фабриките трябва да покрие огромните финансови дупки, оставили фирмите след себе си, ала за част от тях това значи край на всякакъв вид дейност сега и завинаги. 

Някога един от символите на промишлена България - днес разменна монета. В това се е превърнало величието на машинната промишленост през соца и единственият тракторен завод у нас "Болгар". Приватизиран, влязъл в спирала от дългове, обезкостен, към днешна дата управляван от КТЗ "Болгар" АД. Фирмата, менажирана от Христо Хаджидимитров и Момчил Арабаджов, е с капитал от 4 650 000 лева, като 4,6 милиона от тях са имущество - сгради, машини, съоръжения и т.н. Акционерното дружество има огромен дълг към "Токуда банк". Именно заради финансовата задлъжнялост, голяма част от фабриката край село Ведраре днес се продава.

Площта на индустриалния терен  в местността „ТАРЛА ТОПРАК“ е 22,4 декара. Върху него са разположени няколко огромни запустели промишлени сгради, а първоначалната цена на целият имот е 1 200 789 лева. Базата за някогашно производство на трактори граничи с още десетки големи индустриални фирми.

С подобни ликвидации на имуществото се слага категоричен край на всякакви сценарии за оздравяване на тракторната индустрия, каквито политическите елити чертаеха не веднъж през последните 10 години. 

Разпродаването на завода "Болгар" обаче в никакъв случай не е прецедент. Към този момент на "тезгяха" на частните съдебни изпълнители са още редица големи производствени сгради на регионални икономически гиганти. 

В мочента тече поредна серия от обезкостяване на дружеството "Главно управление строителство и възстановяване" ЕАД, което е със 100% държавно участие в капитала. Тежкото финансово състояние на фирмата през последните години доведе до разпродаване на десетки апетитни имоти в цялата страна. ГУСВ е правоприемник на Държавното предприятие "Строителство и възстановяване", като през 2011 година, когато беше извършена промяната на юридическата форма, в акционерното дружество бяха апортирани стотици държавни имоти, но и пасиви.

Само преди няколко месеца два огромни терена с промишлени сгради бяха обявени за публична продан, а днес терен от 15 декара в близост до тях е новата жертва на финансовия реваншизъм. Базата е част от бивше соц предприятие, като по данни от кадастъра е държавна частна собственост. Върху парцела има сгради с над 5000 кв.м. РЗП, но върху имота тегнат десетки възбрани от частни лица и фирми.

Първоначалната цена, представляваща едва 80% от оценката на имота, от която ще започне продажбата на бившия завод, е 2 937 307 лева. 

Разпродажба: Два огромни терена в Пловдив излизат на търг СНИМКИГУСВ е в будната кома, подхранвана от изпълнителни дела

Припомняме, че базата на една от най-големите строително-инвестиционни фирми в Пловдив също е изправена пред "време разделно". Върху имотите на дружеството има десетки възбрани и запори, а за няколко години редица контрагенти на фирмата са искали обявяването ѝ в несъстоятелност. Освен неуредени финансови задължения с партньори и доставчици, конгломератът виси с милиони и пред държавата. Дълговете към НАП само на "Сиенит" ООД, част от конгломерата "Сиенит Холдинг" АД, са близо 5 милиона. 

Поради огромната задлъжнялост, базата на ул. "Инж. Асен Йорданов" № 7, която се използва за централен офис на дружествата от групата на „Сиенит холдинг“ АД, и е в активите на "Сиенит" ЕООД, е пусната на части в няколко търга от частни съдебни изпълнители. Минималната сума, която се очаква да бъде набавена, ако се намерят купувачи, е близо 4 милиона лева.

Междувременно фирмата на съдружниците Пламен Панчев, Валентин Кънчев, Стефан Денин и Вахрам Ерамян е изправена пред поредната искова молба за обявяване в несъстоятелност от страна на "Интерметал" ООД. 

Крупни дългове! ЧСИ продава базата на една от най-големите строителни компании в ПловдивТърговете са на стойност от близо 4 милиона лева

Голямата пловдивска фирма за метални конструкции и промишлено строителство ще се раздели с базата си в местност "Инджерлийска", Северна индустриална зона на Пловдив. Фирмата на семейство Томбакови "Адлер-МК" ООД от няколко години изпитва сериозни финансови затруднения, рефлектиращи в запор от ПроКредит банк. Само преди около месец "Адлер-МК" се оказа във фактически фалит, а за да бъде върнат дългът, базата им от 11042 кв.м. ще бъде продадена на търг с първоначална цена от 2 372 800 лева. 

Огромен парцел от 7438 кв.м. с промишлената сградата на "БЕРК - КАН 99" ЕООД, търговец със суровини и обработени кожи, в Асеновград също е на тезгяха. Базата в Асеновград  е обявена с първоначална цена от 1 472 467 лв, като в нея са включени няколко големи промишлени сгради, както и къща на четири етажа с басейн.