През 2018 година редките сортове уиски се оказаха на върха на рейтинга по инвестиционна привлекателност: стойността им достигна аукционния максимум, увеличавайки се с цели 40%. До този извод достигнаха аналитиците от международната консултантска компания Knight Frank, които публикуват ежегоден отчет за това в какво инвестират парите си най- богатите хора на света – The Wealth Report.

Резкият скок на цените на редките сортове уиски, поясняват експертите, е бил частично обусловен от повишеното търсене на азиатския пазар. Според данни на Асоциацията на шотландското уиски, продажбите в Индия, Китай и Сингапур в първото полугодие на 2018 г. са скочили съответно с 44, 35 и 24 процента.

Най- впечатляващата покупка за миналата година, според съставителите на The Wealth Report е станала бутилка уиски Macallan от 1926 година, която е била ръчно изрисувана от ирландския художник Майкъл Дилън. Тя е била продадена на аукцион за рекордните $1,6 милиона. От това уиски са били произведени едва 40 бутилки, то е отлежавало 60 години, преди да бъде сипано в бутилките, а 12 от бутилките са били изрисувани от художниците Питър Блейк и Валерио Адами.

Превод и редакция: Trafficnews.bg