Десетки мераклии за получаване на потребителски кредити, въпреки проблемните си досиета, са станали жертва на измамническа група, която публикувала периодично примамливи обяви в сайта за безплатни съобщения zor.bg.

"Мозък на схемата се оказва осъденият условно за аналогично престъпление софиянец Иван Александров Грешев.

38-годишният столичанин е действал съвместно с работещия в месарска фирма в Стара Загора Емилиян Тояганов и две свои познати от София: 52-годишната Силвия Василева и 51-годишната Мирослава Пеева.

Четворката е арестувана на 20 февруари в хода на спецакция след няколко жалби на ожилени с общо 6 125 лв от Раднево, Чирпан и Стара Загора в периода от септември м.г. до януари 2019-а.

Според разследващите обявите, публикувани в интернет от Тояганов се предлагало срещу "скромно заплащане" осигуряване на потребителски кредит, независимо от обременените със стари заеми досиета на получателите.

С потенциалните "клиенти" са се водели обстойни телефонни разговори, като на финала им се давали указания къде чрез системата изипей да изпратят "таксата", разказва схемата "Монитор".

Над 120 превода в различни размери към Грешев, Василева, Тояганова и Пеева са проследени до момента, последните пари тръгнали от няколко населени места в Северна България.

Срещу четворката са повдигнати обвинения за измама в особено големи размери, предвиденото в закона наказание е затвор от 2 до 6 години, коментираха от прокуратурата.

Актуална обява за кредити. Trafficnews.bg не се ангажира дали е реална, или измамна. Факсимиле: zor.bg