По данните от Годишния доклад за състоянието на здравето през 2017 г. средният годишен разход на човек за здраве е 280 лева, а за алкохолни напитки и тютюневи изделия е 219 лева. За последните 19 години (до 2017 г. вкл.) похарченото от българските домакинства за лекарства и медицински услуги е нараснало двойно, съобщи Нова.

Ситуацията с употребата на алкохол при подрастващите е сериозна. Над 60% от децата между 10 и 19 години са опитвали алкохол. Средната възраст на първата консумация е 13 години.

При възрастните данните показват, че за период от 16 години - между 2001 и 2017 г., консумацията на алкохол се е увеличила с близо 11 литра на човек.

Българите пият все повече, показва статистиката. Последните обобщени от здравните власти данни са за 2017 г., като средно едно лице от домакинство е изпило за година 22 литра бира, около 4 литра вино, близо 2 литра ракия и под литър други спиртни напитки.

В Европейския съюз пушачите намаляват, за разлика от България. Според доклада у нас дори се пушат повече цигари спрямо предходни години въпреки увеличението на цените и забраната за пушене на закрито.

През 2017 г. има над 240 нови регистрирани случая на хора с ХИВ инфекция. Това е най-големият годишен брой досега. "Близо 90% от новорегистрираните са мъже и 10% жени. Данните показват, че 53% от новорегистрираните са мъже, които имат сексуални контакти с други мъже", каза Тонка Върлева от Министерството на здравеопазването.

Изследването за ХИВ е безплатно.

Не на последно място по важност е показател, който също е свързан със здравето - значителна част от населението в активна възраст (78%) не спортува в свободното време.