Те идват от частни развъдници за кучета в Румъния, Унгария и България, а в Германия се продават на дъмпингови цени. Темата обаче не е особено популярна в Германия, включително и защото твърде малко се знае за тази нелегална търговия с кутрета, се казва в репортаж на Западногерманското радио WDR.

Фактите са следните: Всяка седмица в Германия пристигат контрабандни пратки с нелегална "стока" – близо 200 000 малки кученца от подобен произход се продават всяка година в Германия.

Особено търсени са породите шпиц, чихуахуа, малтийска болонка и лабрадор.

Обикновено нелегалните пратки пристигат от Източна Европа (България, Румъния - бел.ред.) - кучетата там се "произвеждат" на конвейeр в развъдници с изключително лоши условия – нерядко в клетките са наблъскани по 200 кутрета, много от тях имат бълхи, въшки и всякакви други паразити, както и заразни болести. Често животните получават за храна само развалени остатъци от месо или вътрешности.

Брутални изтезания

На още по-големи мъки са подложени женските, които са превърнати в "машини за разаплод", се казва по-нататък в репортажа на WDR. Същото важи и за мъжките кучета, които с ритници, бой и дори с ток биват принуждавани да оплождат женските. Онези, които престанат да се възпроизвеждат, биват умъртвявани и заместени от други животни.

Навършат ли 4 седмици, кученцата вече са готови да тръгнат на път. Но търгашите, които ги развъждат, не придружават животните, а наемат шофьори, които ги доставят до желаната крайна точка. Така те избягват по-големи щети, ако случайно някоя пратка бъде задържана от властите. А самите доставчици обикновено се отървават само с парични глоби.

Затова контрабандистите се опитват да продадат животните колкото се може по-бързо. За тази цел често се използват социалните мрежи - чрез Facebook групи, хаштагове в Instagram като #dogforsale, или чрез малки обяви в сайта за продажби eBay, където всеки ден се предлагат стотици кученца за продан, много от които нелегално.

В тези платформи едно малко кученце върви между 300 и 800 евро. Ако продавачите бързат много, цената може да падне дори до стотина евро. За сравнение – в легален развъдник в Германия цената на едно чистопородно куче се движи между 1000 и 2000 евро.

Често търговците залагат на съчувствието на клиентите: уверяват ги, че като си вземат малко кученце, ще го избавят от мъките и страданията му. На практика се получава точно обратното - те допринасят за още повече мъки и изтезания на животни. Защото всяка успешна продажба увелича предлагането: след всяко продадено в Германия кученце, идват пет нови, се казва в репортажа.